16 maj 2009

GÄSTBLOGG: Det drar ihop sig i Moskva

Så sitter man här på ett av det enorma hotellets alla caféer. Normalt sett brukar Islands kör, ni vet Fredrik och Hera, också sitta här och hänga men jag ser dem inte just nu. Antingen är de kvar på arenan efter repet eller så ligger de på sina rum och vilar.

I en bar bredvid ser jag istället belgaren Patrick Ouchéne (reservation för stavningen) drickandes en espresso och pratandes med sin delegation. Inte mindre än 17 delegationer bor på Hotell Cosmos så några artister har man fått se i normala situationer när de inte varit sminkade och klädda för media. Alltid roligt!

Om jag har förstått det rätt var det återigen ett juryval i semifinalen i torsdags, sånt kan man spekulera länge i. EBU har såvitt jag förstår inte kommenterat Filip Kirkorovs avhopp som juryordförande; nu kommer han "bara" vara kommentator åt ryska Channel One, något han tydligen hade tänkt vara ändå, även som juryordförande. Ryssarna ser på det här med opartiskhet på ett någorlunda vis än vi svenskar tydligen.

EBU kommer att vidta någon form av disciplinära åtgärder mot Spanien som ju inte sände semifinal 2 direkt och därför inte heller lät sina tittare rösta. Detta pga en försenad tennismatch. Det blir dock inte tal om diskvalifikation eller avstängning.

Frågorna är många inför kvällens final. Kommer några att protestera från scen eller på andra sätt mot ryssarnas brutala insats mot Prideparaden? Kommer tyska von Teese vara naken (EBU har tydligen haft synpunkter på henner klädval på repen)? Och vem vinner?

Norge står fortfarande som favorit men Rybak har inte alls lyst så på repen som han gjorde i Oslo. Även lottningen av startordning kan öppna upp årets startfält som måste ses som det starkaste på bra många år. Bosnien, Island, Azerbajdzan och Grekland kanske ses som starkaste utmanare till Norge men även Turkiet och Ukraina kan ses som möjliga vinnare. Den som lever får se...

1 kommentar:

P sa...

Anders är bäst!


Här kommer mina bilder från plats i Moskva:
http://www.flickr.com/photos/ptn/collections/72157600033266067/