15 maj 2009

Lite tankar om gårdagens semifinal

Jag har egentligen inte så mycket annat att säga om sändningen igår än det Mr R har sagt på QX.se - så läs det HÄR först. Passa också på att läsa Gästbloggare-Anders underbara artikel om ESC-fans precis under. Det är en väldigt svårförklarad surrealistisk upplevelse att vara med om Eurovisionfans i den mängd som dyker upp kring varje tävling, men Anders gör ett grymt jobb.

Malena kollade på gårdagens sändning med Frankrikes Patricia Kaas. Bilder finns via hennes Twitter-sida. De såg ut att ha ganska trevligt de båda världsartisterna. Patricia fick för övrigt 10 minuters reklam i morgonens SVT, där hon sa smarta grejer om Eurovision (Visst, det är en del kitch, men jag tycker låtarna har börjat bli viktiga igen och det är ju ett sätt att få ut en låt jag älskar till fler tittare än i något annat TV-program – varför skulle man inte nappa på det?) Hon berättade också att hon turnerat i 22 länder senaste året och totalt sålt över 16 miljoner skivor. Coolt. Jag vidhåller att fransmännen gör helt rätt (när ändå ingen bryr sig i hemlandet) som skickar stora stjärnor med sina senaste hit för ren och skär lansering. Bättre bra artister med äkta låtar som floppar, än att säga att man bryr sig som fan och sedan bara konstruera dokusåpor för att ta fram artisten som i Storbritannien.

I utländska forum debatteras just nu på fullt allvar om La Voix är en ballad eller inte – och om i så fall Portugal har den första upptempolåten i finalen och kan dra fördel av det. Well, är Portugal upptempo så lär La Voix också vara det...och är La Voix en ballad så lär finalens första upptempolåt komma med Grekland på startnummer åtta.

Jag är verkligen en hora för Moldavien just nu. Har helt snöat in på den glada danshystogrejen. Och på Portugal. Och Estland och Armenien har jag ju gillat sedan innan. Vad är det med mig och etno när det kommer till ESC numera? I used to hate it big time in the 90's.

För startnummer HAR betydelse. Det råder det ingen tvekan om. Eftersom röstningen startar först efter sista låten är det självklart att de senare låtarna ligger bättre till. Men jag tror en vinnarlåt kan starta ungefär vart som helst och vinna ändå (Sertab hade samma startnummer som Malena har i år när hon vann) och Sverige lär sticka ut där i början i vad som kan vara historiens djupaste eurovision-balladträsk. Inte så att jag tror vi vinner för det – men jag tror inte vi ska skylla på startnumret om det går sådär.

Har du lyssnat sönder La Voix och sugen på en ny Kempe-låt? Fredriks pojkvän Christoffer Järkeborn jobbar just nu stenhårt för att komma in i EU-parlamentet (för Moderaterna) och på hans kampanjsida kan ni från och med idag ladda ned kampanjlåten We Can Change the World, sjungen av kungen-av-schlager själv. HÄR laddar ni ned den.

Den fick inte min tolva igår, men självklart röstade vi allihopa som var på en trevlig liten ESC-sammankomst hos Nina – och det här är låten som vann.Jag kan förresten ärligt säga att jag inte bryr mig speciellt mycket om hur det går för oss på lördag. Visst vore det kul att få en liten stril av ständiga röster, att tillhöra länderna på "vänstersidan" och visst vore det en underbar sensation som skulle kännas som en vinst att komma topp tio (och det vore ett härligt långfinger i ansikten på alla uttagningsjurys, internationella jurys och finaljurys som försökt stoppa La Voix på vägen mot ESC-final). Men va fan. Vi har slagit ut ungefär hälften av låtarna och är i final. Vi får börja lära oss att det är en vinst bara det.

Ryktena surrar på nätet: Vem vann i tisdags? Var det verkligen Bosnien? Eller är Island plötsligt en vinnarkandidat nu när torsdagens länder underpresterade?

Jag vet att jag hyllade Edward och Shirley – eller Shedward som MrR döpt dem till (vad var det för fel på Edley) – i tisdags, men igår tyckte jag de höjde sig ytterligare ett snäpp. När Ed vågade släppa manus och bara freestylade loss med sin underbara, kvicka, bitska humor (som verkligen är ett karaktärsdrag hos den snubben - han är en av de mest kvicktänkta personer jag träffat på att spotta ur sig roligheter) var de den perfekta blandningen av Luuks elakheter och sarkasmer och Pekkas lite torrare korrekthet.

Om jag nu lärt mig att se storheten (nästan...jag förstår den i alla fall) hos Island så lovar jag att jag aldrig, aldrig, aldrig kommer förstå storheten hos Litauen. Snälla, det betyder inte automatiskt kvalité bara för att man har hatt, wailar ihjäl varenda stavelse och trycker in jazziga slingor i produktionen. Fy!

Vart min tolva gick? Hit såklart!Slutligen; jag tycker det verkar bli en av de bästa finalerna på mycket, mycket länge. Alla mina favoriter förutom Schweiz är i final, inte ett enda skämtbidrag är där, och även om Norge tillslut vinner (så stora favoriter brukar ju göra det) så måste ju någon elefant falla och något oväntat land (hörde jag Island) göra oväntad toksuccé och det kommer göra omröstning jäkligt kul. Schlagerprofilerna ska samla sin panel + gäster och dricka vin och bara ha skoj utan speciellt mycket nerver för en gångs skull.

Jag tror det blir en bra kväll imorgon. Vad tror ni?

6 kommentarer:

Anonym sa...

FÖR mycket UTzoomningar i sveriges nummer.. dåliga ryssar., // Jonas

Anonym sa...

OCH det blir kanske lite väl mycket ryskt i pausunderhållningen?? Ryska armén?? NEJ!! // Jonas

Björn sa...

Trots ett fantastiskt finalfält känns det ändå förbannat trist att inledningen kommer att bli lika seg som 2001 eller 2006. Det hade varit perfekt med en explosiv inledning, följt av Israels mid-tempo, Frankrikes andäktiga ballad och sedan Malena. Inte för att vi att vi har en snöbolls chans i helvetet, men visst vore det skoj om vi slapp en tredje artondeplats...

Anonym sa...

finns det någonstans statistik över hur många telefon/sms-röster som kommer in från respektive land under eurovisiontävlingarna, eller är det en hemlighet förutom den sammanlagda summan röster i hela Europa?

Weeza sa...

Edward var verkligen lysande igår! Han måste ju få fortsätta komentera schlager i all oändlighet!

Anonym sa...

OCH hur lik var inte programledaren Thomas Lundin?? // Jonas