04 maj 2009

Tankar kring andra dagens ESC-repetitioner

Finland är ju ändå Finland så jag var tvungen att lägga in rep-klippet här i bloggen - trots att jag är ganska besviken. I klippet låter det mera "tjejkör" istället för "Nana Hedin-sångerska" i refrängerna, vilket mest känns gapigt, och eldkillarna i bakgrunden ska vi bara inte tala om. Nycirkus känns ungefär lika fräscht som eurotechno - men skillnaden är att nycirkusen blir vi inte nostalgiska av. Ganska mörk och allt för fladdrig bakgrund också (eller är det de dåliga klippen) även om jag gillar den där hiss-och-ras-grejen (och tåget som far förbi) de gör med LEDarna (fast åter igen - Schweiz gjorde det mycket bättre). Här är Waldos People. En besvikelse.
Israels blöta bakgrund är rätt schyst. Det kan jag ge dem. Och tjejerna verkar sköna när de snubblar omkring i sina klänningar i klippen. Men nä - jag kommer inte över det här med hur trött jag är på fredstemat och på politiska statements i ESC hur nobla de än må vara, och nä jag tycker deras ballad är en av de svagare i denna delfinalen i vilket fall. Kändes inte trumpartiet lite...hm...konstlat också?

Oj, oj, oj vad skit jag fått höra sedan vi hyllade Bulgarien och Krassimir Avramovs Illusion i vårt lilla inför-program (ett nytt ikväll, by the way). Vet inte hur många arga fans som berättat hur illa han sjunger och att de kommer floppa. Hm. Tja, det är möjligt att de inte går till final. men jag tycker fortfarande det är en ganska okej over-the-top-mega-drama-grej som jag absolut tycker hör hemma i den här tävlingen. Och visst sjunger han annorlunda för en kille, men så jäkla illa är det väl inte? Nog för att jag är smått tondöv, men ändå? Tycker numret gör precis det det ska med låten också - jag gillar sångerskorna och elden och munkarna - även om jag kanske hoppat styltmänniskorna...

Jag har klurat ut varför jag fortfarande inte 'connectar' med Islands söta ballad: sångerskan. Jo, hon sjunger fantastiskt och hon ser ut som Sofia Kjällgren in the prime of her days - men jag tror inte ett ord på vad hon sjunger. Någon sa det i SVTs panel förra veckan och jag insåg direkt att där ligger mitt problem också: Jag får Idol-vibbar! Ni vet kids som sjunger en massa ord och gör rörelser de sett på TV, men som inte betyder ett dyft för dem. Synd. För det ÄR en vacker låt och ledskärmarnas djupblå himmel och hav med ett storslaget skepp är väldigt vackra. Hoppas folk i Europa inte har mitt problem bara... Kul också att de petat in förra årets artist Fridrik från Euroband (och årets två "Gylleneskor-sångerskan Hera Björk) i kören!

Efter ett gäng snyggt använda LED-inslag så gör Makedonien tvärs emot och satsar på epelepsi och färgspyor. Killen kan sjunga, låten är en okej rocklåt, men jag är ju som bekant stenhård anhängare till Schweiz och hoppas bara det finns plats för ett rockband i finalen - och då såklart det med delfinalens snyggaste LED-skärmar hittills.

Slynpopen har varit ett viktigt inslag i ESC sedan Coctail Chics Européennes 1986 och Rumänien gör sitt bästa för att hålla fanan högt. Är jag fördomsfull om jag säger att Elena sjunger oväntat bra? Det gör hon i alla fall. Men numret i sig är rätt gräsligt. Sjukt överkoreograferat - och inte ens på ett roligt sätt - och med döda träd (!?) på LEDarna. Och en stol? Fråga Jessica Andersson (vars "jag vill vara Sveriges nya Duffy"-singel ni kan se framföras här, btw) vad det kan innebära...

Om Islands sångerska fortfarande är iskall - även om jag vet att kyla verkar vara grejen om man ser till Dima Bilan, Verka, Serebro och ett otal topplaceringar de senaste åren - för mig så blir jag numera väldigt mycket varmare och gladare av det lilla hippietrollet från Portugal. Fortfarande lite för mycket World Music (och koreografin är alldeles för mycket "sandstrandsfest med de Rosa Bussarna") för att jag ska bli riktigt golvad - men hon sjunger ju helt fantastiskt. Har börjat gå igång på originalspråk dessutom och portugisiska är ju riktigt vackert. Älskar den fullkomligt galet orange bakgrunden med sina blå moln och snurrande solstrålar dessutom. Heja, heja, heja. Fler sådana här positiva överraskningar, tack!Tredje balladen idag och även Malta har valt att illustrera det med blått och vatten på LEDarna. Chiara står som en ensam blåsfisk i ett gigantiskt akvarium och sjunger såklart lika bra som vanligt. Men GUD vad trött jag är på den här typen av nummer och låtar (det här är ju typ syskonlikt med det Shirley floppade med i MF). Nä, det här berör mig inte ett dugg på något plan.
*tillägg* Tydligen hatade malteserna också akvariet och vill byta bakgrund om man får tro bloggare på plats...

Bosnien-Herzegovina har förmodligen delfinalens mest givna finallåt. Den hade varit favorittippad vart i startfältet den legat, men nu är det ju nästan barnsligt. Jag tycker det är synd att de dränkt den snygga estetiken från videon i typ öl och glasbitar på LEDarna i början, och trumslagartjejerna kanske borde få lite mera koll på fejktrummeriet innan nästa tisdag, men jag tycker fortfarande väldigt mycket om låten, tycker framträdandet känns helt rätt i klassisk Balkan-stil - och jag går igång som fan på den där Les Miserables-poseringen mot slutet (som jag misstänker andra kan tycka är lite för mycket). Lite pengar på att det här gänget vinner delfinal ett blir det allt på Svenska Spel.Då har alla i första delfinalen repeterat!
Vad tycker ni? Vad tror ni om Sveriges finalchanser?

9 kommentarer:

Robert sa...

Tycker också att Bulgariens låt är grym.... på SKIVA! Live däremot blir det inte lika bra...

Island låter precis som modern frikyrkomusik a´la Hillsong. Där verkar de i alla fall tro på vad de sjunger, men inte här som du säger...

Robert sa...

Håller med. Waldos People var en besvikelse. Deras snygga officiella video och själva låten i sig är ju annars rätt hyffsad, men uppträdandet kändes barnsligt och bakgrunden... ja vad säger man om den... gör ju ändå en hel del av intrycket... smaklöst och sprettigt... Synd att de gör så här.

Anonym sa...

Oh, vad kul att du börjar svänga v.g. Portugal o uppskattar numret mer nu.

Jag är helsåld och ser gärna att trenden fortsätter med helt nya vinnarnationer även 2009.

Vivam Portugal!

/Pedro

Anonym sa...

Måste erkänna att jag inte är speciellt imponerad av Malenas första rep, även om det kunde varit värre, men ser ju jättetamt ut och kören har väl andra kostymer får man hoppas. Det måste hända mer, lite kolsyreis skulle inte skada, det är snyggt, och häftigare ljus. Allt var tio gånger bättre i MF...

Holger sa...

Håller med Pedro. Portugal är bra alltså. Jävligt mysig låt. Sedan ska den väl kanske inte vinna. Men jag håller den högre än Norges överskattade bidrag iallafall.

Robert sa...

Håller med om Malenas nummer och kören. Det känns som flera saker saknas. Nu är det väl visserligen inte en rättvis kameravinkel, utan det kommer säkerligen se annorlunda ut i tv-rutan, men ändå. Tycker det rent sagt ut är tjänstefel om de inte fixar till det där. Så jäkla bra, upplyftande och storslagen låt SKA ha en bakgrund som SPEGLAR låten! Låt det hända något storslaget, må hända i vita/ljusa färger, men inte BARA vitt och platt! Ta i mer! Var det inte isdrottning hon skulle vara? Tycker isåfall de exepelvis borde göra något som inspireras av det här http://elanordh.deviantart.com/art/Ice-Queen-89340753
Istäckta och maffiga tempelpelare med ett gudaliknande sken som tränger fram mellan pelarna. DÅ hade Malena verkligen blivit en isdrottning! Så känner man verkligen inte nu.

Anonym sa...

Exakt! Robert har fattat...även om det tydligen är media som, enligt Kempe, hittat på det här med "isdrottning" så måste man väl kunna göra mer av temat Narnia och is, inte bara två isskulpturer som står på scen och thats it liksom. Va bättre! Kräv mer!

Anonym sa...

Waldo's People funkade säkert för 15 år sen...

Jag var lyrisk då E-Type ställde upp i MF för flera år sen.

Sedan dess har tåget gått.

Jag tycker Sverige är på rätt spår, men självklart är vår vinst i dessa dagar att ens ta oss till final.

Norge kommer tydligen säkert vinna, men jag förstår inte alls hans "charm".

Serbiens vinst var jag helt med på. Liksom Lordi.

Fjolårets seger helt obegriplig för mig, liksom alla irländska segrar efter Logan.

/Pedro

Anonym sa...

Ser ut som att Bosnien, Sverige och Turkiet kan promenera vidare till final =D
Bulgarien var lika hemskt som vanligt, med undantaget att kören(god bless them...) dränkte hans falsksång.