27 november 2009

MF-bidraget Åt helvete för sent är diskad!

Ett pressmeddelande kom precis från SVT:
"Då SVT:s val av artist har obstruerats av upphovsmännen till bidraget Åt helvete för sent, har SVT beslutat att diskvalificera bidraget.

- Situationen är ytterst beklaglig, men vårt beslut är logiskt sett enkelt. Melodifestivalens regler är odiskutabla: är man med i tävlingen så accepterar man att SVT har sista ordet i valet av artist. Om man drar undan mattan för den artist SVT valt, så respekterar man inte längre de regler som man accepterade när man valde att skicka in sitt bidrag, säger Thomas Hall, projektledare för Melodifestivalen 2010 och tävlingsansvarig.
- Vi på Melodifestivalredaktionen ser ingen annan utväg än att diska bidraget, baserat på det som har skett. Samtidigt vill jag understryka att vi gärna diskuterar regelns tillämpning från fall till fall, men att vi inte kompromissar med att det är vi som fattar det avgörande beslutet – vare sig nu eller i framtiden, tillägger Thomas Hall.

Vilket bidrag som ersätter Åt helvete för sent kommer att meddelas vid ett senare tillfälle. "

Det betyder alltså att vi förhoppningsvis slipper Rikard Wolff i Melodifestivalen även detta år. Schlagerprofilerna drar en kollektiv suck av lättnad, men beklagar såklart att Mårten Eriksson och Sussie Päivirinta inte längre har en låt med i festivalen. Lina Eriksson kan dock fortfarande hoppas på låten Underbart ...

Här kan ni lyssna på låten (i Sara Löfgrens version) via Expressen.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Dålig stil SVT.....tkr att låtskrivarna ska ha sista ordet!

Anonym sa...

Arg, ledsen och minst sagt besviken på att Sara Lövgren inte fick denna låten... håller med föregående talare: mkt dålig stil, SVT!

Len W sa...

Jag läste att låten skrevs för Mathias Holmgren, och SVT tyckte inte om honom för tavlingen.

Anonym sa...

http://www.expressen.se/ här kan man lyssna på den iaf! helt underbar, vilken text! hade gått sjukt långt i tävlingen :P men men, SVT har gjort en riktig stor tabbe :O!

Anonym sa...

Det här är en stooor låt!!! jag förstår inte att dessa principer är så viktiga!! sara gör ju låten jättefint!! Rickardh hade säkert gjort den bra också!!

Vilken förlust för startfältet!! tror den hade hamnat topp 5 i globen!! magisk!!

Om jag hade bestämt hade jag frågat Caroline af ugglas!! Tror hon hade kunnat göra den här heeeeelt galet bra!!

F6

Anonym sa...

Det här är verkligen en enorm tabbe av svt... låten skulle gjorts grymt bra av sarah också!

pressmeddelandet som skickades ut av svt osar av självgodhet och maktgirighet... Shit vilken dundertabbe!!!

Anonym sa...

Visst, låten är bra. Men den hade absolut inte kommit till final.

Anonym sa...

Ååhh shit va bra Sara Löfgren gjorde den.. Mycket bättre än wolf hade gjort.. Riktigt bra.. // Jonas

Anonym sa...

Ååhh varför?? NU kan jag inte sluta lyssna på den. Har lyssnat oavbrutet i en timma på den nu... // Jonas

Mick sa...

Bara vi slipper Wolf så är allt bara toppen!

Greit!

Anonym sa...

Det är dags att slänga ut dom gamla stofilerna på SVT som skall styra allt, Låtskrivarna borde få sista ordet om arr och artist inte SVT. Låt svenska folket och juryn (en riktig jury men kompetent folk) välja utifrån vad låtskrivarna vill presentera. vem säger att dom nissarna i SVT har bättre koll på vad som går hem i Europa.

Oswald sa...

Well, det är ju SVTs program och de som sätter reglerna som låtskrivarna känner till när de skickar in sina bidrag. Och inte bara låtskrivarna - vet inte hela schlager-Sverige om hur det här fungerar vid det här laget?

Ibland känns det som folk glömmer bort att det här är ett TV-program på en TV-kanal, och ingen form av allemansrätt där alla har rätt att vara med att leka.

OK, visst är det här fallet jäkligt trist - själv hade jag helst sett Mattias Holmgren bakom micken av alla de namn det ryktats om - men jag menar bara att ger man sig in i leken kanske man ska acceptera reglerna och akta sig för att gråta ut i kvällspressen innan något är bestämt...

Jag tror absolut en dialog mellan SVT och låtskrivare är det bästa - och det brukar ju fungera i typ 95% av fallen.

Vad menar du förresten med en kompetent jury? Och vad gör den jury som satt i år inkompetent? Bara nyfiken. Och vilka skulle i så fall sitta i en kompetent jury?

Anonym sa...

Grym låt och sara sjunger den fantastiskt! Riktigt, riktigt tråkigt att den blev diskad, kunde blivit av en mina favoriter i år!

Anonym sa...

Tycker det är j**ligt arrogant av svt att diska en låt bara för att de inte får bestämma artist, när den görs så bra av den artist som låtskrivarna vill ha, och låten är ju riktigt bra dessutom. Känns som maktmissbruk och idioti, vad än reglerna säger. Hade jag skrivit en låt jag var stolt över och kände starkt för hade jag aldrig låtit någon annan bestämma vem som skulle sjunga den. Borde vara så att svt får lägga in en önskan om artist, som kanske blir ännu bättre. Nu är det typ: gör som vi säger eller bli diskad. Inte ok! Tycker de ska va tacksamma att så många skickar in bidrag, och göra ett så bra program som möjligt-hade det blivit sämre med Sara? Knappast!

Anonym sa...

Tror inte Mattias hade gjort den bättre än Sara, han är för vek, låten kräver en rockigare artist. Bara ordet "helvete" känns fel i Mattias vokabulär... Sen undrar jag varför man släpper låten för lyssning, ska Sara göra den på nån ny skiva eller? Kunde ju ha kommit med nästa år istället.

Anonym sa...

Lär er svenska, bidraget är diskat, inte diskad!

Anonym sa...

Det där va ju en riktigt, riktigt bra låt....

Peter sa...

Jag kommer först o tänka på Lars winnerbäck när jag hör versen, låten påminner lite om hans "Om du lämnade mig nu". Väldigt trist hur som helst att den här låten inte fick en chans, väldigt bra svensk text med äkta känsla, som hade behövts i festivalen. Självklart så måste ju alla följa de regler som gäller, men det hade varit kul att se hur långt den hade gått med Sara. Hon gör den otroligt bra. Men "en bra låt är en bra låt" som det ju heter, så den lär klara sig på listorna framöver ändå. Kanske blir den etta när den släpps just för att den blev diskad...ganska troligt eller vad tror ni andra? :)