15 januari 2010

Nya regler i Melodifestivalen 2010!

Det har ryktats om dem länge, men här är tillslut årets nyheter vad gäller själva tävlingen i Melodifestivalen:

A) I deltävlingarna går det bidrag som får flest röster i första röstningsomgången direkt till finalen i Stockholm, utan att behöva vara med i den andra röstningsomgången.

Mera detaljerat:
Det är enbart tittarna som röstar i deltävling 1-4. Det gör de via telefon och sms under direktsändningen. Röstningssystemet öppnar kl 20.00 respektive sändningslördag (6/2, 13/2, 20/2 samt 27/2).
Deltävlingarna består av två röstningsomgångar.

Varje bidrag har samma tävlingsnummer genom hela direktsändningen. Så snart sändningen startar (dvs kl 20.00) kan publiken börja rösta. De fem bidrag som fått flest tittarrröster går vidare i tävlingen. De tre bidrag som hamnar på plats sex, sju och åtta lämnar tävlingen.

Efter att de fem bidrag som gått vidare presenterats, redogörs också vilket av dessa fem bidrag som fått flest röster (antal röster redovisas inte) och därmed är klar för Final. Efter detta startar Röstningsomgång II, och då återstår alltså fyra bidrag. Dessa tävlar om en plats i finalen och om två platser i Andra chansen. Det bidrag som hamnar sist bland de fyra i Röstningsområng II slås alltså ut och får lämna tävlingen.

Räkneverken nollställs inför Röstningsomgång II.

Detta betyder alltså dels att vi direkt får veta vilket den stora favoriten är, och dels att man i andra omgången kan rösta på sina andra favorit (eller lägga ännumera krut på sin favvo, när den störste röstslukaren är borta) och få den till Globen också. Det borde också innebära (om SVT inte är överjävliga) att i ena "duellen" (fel använt ord för det är ju inga dueller i år - men ni vet den där scenen då två bidrag visas i bild och ett ska bort) så är Andra Chansen en otrolig vinst i jämförelse med att åka ut helt.

Kuriosa i sammanhanget kan ju vara att om man tittar på finalresultaten sedan 2002 så har alltid en låt vunnit som har haft högst antal röster i sin delfinal. Det betyder att när vi når Globen i år så kan vi - statistiskt - gissa vinnaren med 25%s säkerhet.


B) Andra Chansen kör på med tidigare upplägg, och i år möts låtarna enligt följande schema:Det bidrag med lägst startnummer som kvalificerat sig till Andra chansen från sin deltävling = bidrag 1.
Det bidrag med högst startnummer som kvalificerat sig till Andra chansen från sin deltävling = bidrag 2.

Bidragen placeras in i startfältet efter hand som de kvalificerat sig till Andra chansen.

Denna förutbestämda ordning medför följande:

* Bidragen har inga ingångsvärden, det vill säga de är inte placerade i diagrammet efter någon inbördes ranking eller liknande kopplat till deras resultat i deltävlingen.

* Ett bidrag kommer inte att möta ett annat bidrag från samma deltävling förrän i finalen, dvs två bidrag från samma deltävling kan gå till final.

* De bidrag som går vidare till den andra omgången kommer att uppträda live igen. Efter den andra omgången kommer de som går vidare till final inte att uppträda igen. Det innebär att inget bidrag kommer att uppträda mer än två gånger.

Inga nyheter här, och förmodligen kommer AC kännas långt mycket roligare i år när vi inte är snortrötta på fyra veckor av dueller sedan tidigare.

C) Nytt för i år är också att finalens elva jurygrupper har delats upp så
att fem av dem är svenska och sex är europeiska.


De utländska jurygrupperna är valda för att ge en jämn spridning över det nya, utvidgade Europa som i dag tävlar i ESC. SVT hoppas att de ska ge de svenska tittarna en indikation av vad de tycker om Melodifestivalens finalister.

Den nyhet Schlagerprofilerna gillar mest! Ska man nu ha jury i MF (och det behövs för spänningen och TV-programmet) och ska man nu ha en internationell sådan (och det är väl rimligt när vi ska välja något till Europa) så är det ju suveränt att kombinera dessa. Let's face it: Varför ska åtta helt vanliga svenskar i Karlstad ha en massa att säga till om och kunna stjälpa resten av svenska folkets vilja? Med en utländsk jury blir saken en annan. De svenska tittarnas röster väger fortfarande tyngst (vi har samma poäng att dela ut i finalen som tidigare år = 132 som högst), men om juryn och tittarnas röster skiljer sig absurt mycket åt (som ifjol) så kan man här åtminstone se en anledning: Europa tycker annorlunda! Och inte bara "sex personer i Örebro tycker annorlunda". Vi gillar det här! I alla fall på pappret.

Det ska också bli intressant att se (om vi någonsin får veta det - och om jurygruppernas röster skiljer sig från folkets) om folk kommer fortsätta rösta på sin favorit (vilket jag är övertygad var fallet med Malena och Caroline ifjol, medan Måns-röstandet förmodligen avstannade en hel del) eller tänka att det kanske ligger något i vad juryn säger numera.
Slutligen:
- Jag tror att det kommer att bli en galet spännande och underhållande
Melodifestivalsäsong. Det är en fröjd att få jobba med och utveckla det tv-program som innehar åtta av platserna på topp 10-listan över 00-talets mest populära tv-program, säger Christer Björkman, tävlingsproducent för Melodifestivalen 2010.

Amen, and eat that Peter Jihde!

Tillägg: Självklart går det att få en uppmärksamhetstörstande kvällstidningsvinkling på det nya jurysystemet. Kolla Aftonbladet här. Själv ser jag i och för sig hellre att ESC-valet avgörs i Slovenien än i Örebro, om inte tittarrösterna räcker till att avgöra...

33 kommentarer:

Johan sa...

Bra förändringar och inte bara krångel för krånglandets skull, som det bitvis kändes med alla dueller förra året.

Vad tippar ni? Dröjer det mer än ett dygn innan kvällspressen kommer med den första "varför ska europeiska jurygrupper rösta I VÅR SVENSKA FESTIVAL när internationella juryn förra året var så meningslös"-artikeln?

Det står väl inte uttalat, men jag antar att vi tittare får dela ut 132 poäng eller vad det nu blir i finalen väl?

Oswald sa...

hahaha
Ja, du har så rätt. Vi ger väl dem till i morgon, kanske. :)

Jajamensan! Tittarnas röster är oförändrade. Jag tog mig friheten att plocka bort de bitar som är samma som förra året, men det stämmer precis.

Katy sa...

Oj. Det var ganska oväntat, det här med 6 internationella jury-grupper. Men förändringarna låter spännande. Och att en av bidragen går till final låter ju bra. Jag hoppas det blir PJ i heat 4, hihih:-P

Uffe sa...

Tycker att det verkar bli en riktigt bra grej..
känns som om man kanske träffat 100%igt rätt nu.
lite för mkt förändringar varje år..

ska bli askul att se..

håller verkligen med vad ni säger ang tex Karlstad kan själpa hela tävlingen.. som tex Nanne 2005

Oswald sa...

@Katy: Håller med dig till 100%! ;)

@Uffe: Håller med. Jag gillar i och för sig att man förändrar lite och testar nyheter, men förra året missade man på alldeles för många punkter varje gång.
Nu tycker jag både duellerna och den internationella juryn är där de ska vara!

Ser mycket fram emot årets omgång!

M ikael sa...

Ni skriver...
* Ett bidrag kommer inte att möta ett annat bidrag från samma deltävling förrän tidigast i andra omgången av Andra chansen.

Vilket inte stämmer, det är ju ändrat så att de aldrig möter varandra igen förens i finalen. (EX. Båda från delfinal 1 kan gå vidare då de aldrig möter varandra i AC.)

Inte för att vara petnoga, men så avläser jag bilden i alla fall.

Johan sa...

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/melodifestivalen2009/article6434149.ab

Nu börjar Aftonbladet hosta lite om de nya reglerna. Inga kommentarer från schlagerfolk än, men det är nog mest för att de inte fått tag i någon som kan ställa upp som gnällspik. Men jag lovar, imorgon kommer någon form av Henrik Bie-person att gnälla om Björkmans terrorvälde och att det här är slutet för hela tävlingen =)

Uffe sa...

@ Micke.. glömde detta.. helt rätt.. min p.v har oxå efterlyst detta sedan AC infördes.. nu är diagrammet ritat som t.ex i en sporttävling...

Oswald sa...

Helt rätt!

Dålig koll av mig som bara la upp det utan att läsa det - och framförallt dåligt av SVT att skicka ut felaktiga regler i sitt pressmeddelande.

Nåväl,så länge det är BÄTTRE än vad de själva vill låtsas om, så det får vi väl ta. :)

Men bra att ni är uppmärksamma! Älskar det.

Anonym sa...

Då kanske äntligen Alcazar får sin revansch och vinner!!? // Jonas

Anonym sa...

Oj oj- för vem ändrar de alla regler hela tiden!! Tror faktiskt mest de gör det för sin egna skull!! Tror skillnaden i slutresultat är=0

Tittarna skiter i allt det finstilta! De vill ha show känslor och glam- eller??

Vi såg ju förra året att inga jurygrupper eller internationella diton kunde stoppa deras 2 favoriter carolin och malena!

F6

eurofivestar sa...

Superspännande ändringar, särskilt juryn i finalen!!!

Anonym sa...

I inclination not agree on it. I regard as precise post. Particularly the title-deed attracted me to read the unscathed story.

Anonym sa...

Låter som väldigt bra förändringar men har länge tyckt att det är fel att juryns poäng lämnas i "klumpsummor", 132-110-88 osv, borde vara procentuellt. Det skiljer för mycket i poäng när det kanske bara är väldigt liten skillnad i röster mellan till exempel ettan och tvåan. Varför ska ettan ha 22 poäng mer om det procentuellt kanse bara skiljer sig en procent i röster? Alltså, lägg ihop juryn totala poäng och fördela den procentuellt över bidragen! Skulle kunna göra stor skillnad och bli extra spännande, eller är det nåt jag inte tänkt på i praktiken som inte funkar...?

Holger sa...

Håller helt med senaste kommentaren om att det ska vara telefonrösterna ska presenteras procentuellt istället för en klumpsumma.
Förstår inte riktigt varför de inte gör så?!

Anonym sa...

Räknade just ut vad jag tror är totalpoängen för juryn, 561. Stämmer det? Isf är en procent 5,61 poäng och visst, då måste man ju avrunda till 6 poäng, det är väl inga problem, men är ju mycket mindre än 22 poäng och skulle kunna innebära vinsten för tvåan om det är jämt...nån som förstår vad jag svamlar om? :o)

Anonym sa...

Tack Holger för att du håller med, har länge tänkt på detta, och för att du fick mig att inse min miss, menade förstås att TELEFONRÖSTERNA lämnas i klumpsummor, vilket är fel när det kan skilja så lite, kan ju till och med va MINDRE än en procent...

Anonym sa...

Lille Oswald, vad tycker du?

Oswald sa...

Om vad?
Framgick det inte ganska tydligt vad vi tycker i inlägget om de nya reglerna?
Hänger inte riktigt med på frågan...

Oswald sa...

...vad gäller idén med de procentuella rösterna tycker jag den är rätt kul. Var det förresten inte snack om det efter Nannes andraplats då hon hade galet mycket fler röster än Stenmarck?

Antar de kör vidare så här mera för enkelheten än rättvisans skull.

Anonym sa...

Suck...vilken trött kommentar...

Kiruna sa...

En fråga! Kommer det även i år att vara juryns uppgift att välja ut ett bidrag ur varje deltävling som kan hamna i final oavsett hur det går för bidraget? Det har ni inte tagit upp i dessa regler...

Oswald sa...

@Kiruna: Nej, den biten är borttagen. Den internationella juryn finns bara i finalen, enligt det som står i inlägget.

Så folket får bestämma helt själva i år!

Oskar sa...

Sen nyheten att de 5 bidragen som går vidare framförs en gång till har inte använts sedan 2002 då det var 4 bidrag som gick vidare till andra omröstningen och fick sjunga live. Sedan 2003 blev det 5 som gick vidare med snabbrepriser,om ja inte minns fel. Intressant för det måste betyda att det blir längre sändningstid eftersom Det blir 8+5=13 Liveakter varje deltävling.

Oswald sa...

Hmm, men det är ju bara fyra bidrag som går vidare för att rösta på i andra omgången - ett av dem går ju direkt till Globen efter första och går inte att rösta på längre?

Det låter konstigt att de andra fyra får köra igen dock. Vad vi hört så ska det vara samma variant med snabbrepriser som vanligt. Vart har de presenterat det

Vore ju en kul variant dock.

Anonym sa...

Blir det inte lite väl tjatigt att höra låtarna i sin helhet två gånger på en kväll? Att visa en snabbrepris tycker jag räcker gott. Eller en längre repris kanske.
Tyckte det hade räckt med repris i Andra Chansen också. Men men, det är ju inga dramatiska skillnader i vilket fall.

Anonym sa...

Va?! Har ni ingen koll på vad ni själva informerar om eller? * De bidrag som går vidare till den andra omgången kommer att uppträda live igen. Efter den andra omgången kommer de som går vidare till final inte att uppträda igen. Det innebär att inget bidrag kommer att uppträda mer än två gånger. "Vart har de presenterat det?" Jo här!

Anonym sa...

Oswald, nu får du väl skärpa dig...?

Mr R sa...

Men snälla anonym, fimpa din surfitteattityd och läs vad vi skriver. Att låtarna sjungs om igen gäller bara i ac. Det är bara bidragen som fått globenbiljetter som sjunger igen i delfinalerna./mr R

Johan sa...

http://www.expressen.se/noje/melodifestivalen2010/1.1848000/de-rasar-mot-nya-reglerna-i-melodifestivalen

http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/tv/article6441491.ab

Och där kom gällartiklarna. Ja herregud, stackars Py Bäckman och Kalle Moraeus - och de som redan bokat in första- och andraplatsen i finalen före Jöback, Darin och andra kvartsfigurer... Skulle överhuvudtaget Py och Orsa Spelmän röstas vidare av folket till final då har den här tävlingen betydligt större problem än att vi floppar i Eurovision....

Oswald sa...

@ Johan: Ja, som med posten! :)

Det roliga är som vanligt att de knappt hittar någon som vill vara med och gnälla (Sundsvalls-juryns ordförande? tror fan han är pissed som inte får vara med och leka...) och de som säger något är antingen bifigurer eller säger något där andemeningen verkar vara i stil med "tja, det kanske är dumt eller så är det bra, jag vet inte riktigt".

Det ska fan vara kvällstidningsjournalist när det inte finns något att rasa över egentligen. :)

Oswald sa...

...och en låt skriven av Lina Eriksson (som skrev Nordmans förra bidrag) så här post-Rybak bävar jag för kan vara farligare än man vill tro med Orsa Spelmän...

Py däremot känns väldigt MFs nittiotal på pappret. :)

M sa...

Tror Oskar, liksom jag och kanske andra, rört ihop infon om det här med liveframträdanden. Det är bara i AC som bidragen uppträder live i andra omgången när de gör sin andra duell, inte i deltävlingarna.

Sen tycker jag det var lite "osmidigt" att ge sex av elva jurygrupper till en utländsk jury istället för fem, då det fortfarande hade varit den svenska som varit i majoritet och fått ett bättre mottagande, tror jag.