25 februari 2010

Hollow - Peter Jöback

Okej, det är väl lika bra att jag kommer ut innan jag börjar skriva: Jag har alltid gillat Peter Jöback. Jag är typ en fan. Redan från En Sensation, via Guldet Blev till Sand och de svenska soloskivorna till julskivan som är min absoluta favoritjulskiva (tillsammans med Phil Spectors såklart) någonsin. Jag såg honom till och med i Witches of Eastwick i London på den tiden det begav sig...

...och ja. Det leder mig in på min andra bekännelse: Jag har varit en grav musikalbög i mina unga år. Nu för tiden är jag smått allergisk (jag försökte till exempel lyssna på Lloyd Webbers uppföljare till Fantomen på Operan igår och det gick bara inte - förskräckligt) men jag berättar det här för att förklara att jag har väldigt få problem med Peters musikalskolade röst. I love it. Så behöver ni inte fundera över det.

Men nu över till Hollow. Årets sista bidrag. Ett Fredrik Kempe-bidrag för tredje året i rad. Och nu tillsammans med favoriten Anders Hansson. Snacka om att ha förväntningar på sig!

Så... Håller det då?
Absolut! Och kanske inte... Eller visst gör det väl det? Eller nja?

Han sjunger fantastiskt. Och det finns något rejält innerligt i låten som jag älskar direkt. Och när det väl synkar tycker jag - med allt jag nämnt ovan - att det är magiskt. Absolut.

Samtidigt så får jag lite känslan av att låten bränner sitt krut förtidigt. Eller kanske bara våldsamt ojämnt. Jag skulle liksom vilja att den bara stegrades och stegrades till en superexplosion på slutet, men nu får jag en explosion här och en annan explosion där, och kanske är bara mitt konservativa musikalballad-öra är inte riktigt nöjd med det.

Hjärtslagen mitt i är till exempel kanonfina och en grym effekt...men när de ligger där de ligger så stannar liksom låten upp och det stora crescendo man förväntar sig efteråt blir på något sätt inte större än i vers ett. Trots kören. Och en grym produktion.

Låter det förvirrat? Kan bero på att jag är det. För en del av mig älskar det här hur mycket som helst och tycker det är bäst i år. Men den andra får inte alls den där vinnarfeelingen som den hoppats på och stör sig på att den inte kan sätta fingret på vad det är som gör det...

Men fan vad den där gossen kan sjunga!

11 kommentarer:

P. sa...

Efter att ha sett alla nummer, hur står sig veckans bidrag mot föregående veckors? Av 1-minutersklippen tycker jag det verkar vara den bästa omgången i år, rätt eller fel?

Alexander sa...

Vilket av de andra bidragen i år tycker Du har en "vinnarfeeling"?! Om du tittar på både låt, artist och show. :)

Johan sa...

Och hur stor sig Hollow mot My heart is yours?

M sa...

Så, håller mina favoritet Peter, Sibel till final, och Anna, Pernilla till AC, eller? Räknar ut Py och Noll D...kanske Neo och Lovestoned kan leta sig in i kampen? Summera lite, tack...när ni har tid.

Anonym sa...

Älskar också Peters röst (och har INGA problem med musikalsoundet) Älskade hans Det här är platsen plattan så pass mycket att jag lyssnade till den i typ ett halvår VARJE DAG.. hehe.. // Jonas

Anonym sa...

Hälsa han det.. // Jonas

Oswald sa...

@P: Jag tycker nog enminuters-klippen lovar mer än de håller, men det är okej. Jag tror jag personligen hade flera favoriter förra veckan, men det är nog mera en fråga om smak om man håller denna högre än Göteborg. Så gillar du klippen kan det nog vara så att den här kommer vara den bästa i år för dig. :)

@ Alexander: Mitt problem är att jag inte har fått det från något bidrag i år. Det var därför jag hoppades på Peter. Nu måste jag på nåt sätt hitta andra aspekter för att välja vinnare när vi kommer till Globen.

@ Johan: de är väldigt olika. My Heart is Yours känns mera direkt och designad för Eurovision kan jag tycka. Hollow är lite klurigare och snyggare producerad.

@ M: Jag förstår inte Sibel-grejen alls. Jag tycker det händer jättelite i låten och att hon är väldigt stel på scen. Det är möjligt det kan gå till Globen, men just i det fallet känns det verkligen som en hajp som kommit för enminutersklippet som låten inte riktigt kan leva upp till. Men Du är helt klart på rätt spår och det är svårt att veta om folk faller för Pernillas praktschlager, om Jöbacks kluriga låt gör folk besvikna och om Anna Bergendahl får ett stort break trots att låten är lite trist efter en superfin inledning. Vi hoppas kunna komma med bättre besked efter dagens rep som börjar nu!

Anonym sa...

Av det jag hört av Hollow så blev jag grymt besviken. Många blev besviken på Darins låt förra veckan vilket jag inte förstår den var ju så bra och snygg. Jöbacks låt är väl ok tills refrängen kommer som egentligen aldrig kommer för det verkar ju vara låtens svaghet. Ska inte totalsåga låten redan innan jag hört hela resultatet men så mycket kan jag säga att jag vill inte se Jöback i Oslo i år han kan komma tillbaks med en bättre låt nästa år.

Anonym sa...

Det här musikalstuket som Hollow har kommer inte att gå hem i ESC, synd att låten är så intetsägande på en så duktig artist.

Anonym sa...

För många kockar gör sämre soppa... Hollow. Är. Inte. Bra!

Vinner den så kan vi ju lika gärna hoppa av ESC, för då vet vi ju tydligen inte hur musik ska låta... den passar en musikal 1995, ungefär... inte ESC 2010...

F sa...

Du satte ord på ungefär det jag kände då jag hörde "Hollow". Så väldigt bra men ändå inte så bra som det känns som om den skulle kunna vara, typ.
Men jag tycker den växte vid andra lyssningen, så jag hoppas den fortsätter i den stilen :)