22 oktober 2010

Stor intervju med Christer Björkman i dagens GP

För er som bor på västkusten och har tillgång till GP så kan ni idag bläddra fram mittuppslaget i del tre och läsa något så ovanligt som en två sidor lång intervju med Melodifestivalens tävlingsansvarige Christer Björkman där tidningen inte tar ställning för eller emot och låter schlagergeneralen tala till punkt.

Chriter talar om tankarna efter Annas flopp i Tyskland, om sina tankar kring hur den svenska expertjuryn i finalen tidigare sållat bort internationella godbitar (och därför behöver ersättas helt med en internationell dito), om att han älskar sitt jobb och tänker ge det minst två år till med målsättning att hitta en svensk ESC-vinnare innan han lägger av, och om hur han hanterar all kritik han får och mediabilden av honom.

Mest intressant är kanske när han pratar om den kommande Melodifestivalen och om det nya sättet att tänka och ta ut låtar i år (jag saxar direkt ur Magnus Vasells utmärkta intervju för ingen länk finns än):

"För mig var det tydligt att vi måste förändra och göra om i grunden. Primärt handlar det om urvalet. På vilka grunder väljer vi de låtar som ska stå sig i den hårda och ovissa konkurrensen? På vilka grunder väljer vi de låtar som samtidigt ska bli bra TV? För mig har det under senare år blivit allt tydligare att det material, de låtar jag fick från uttagningsjuryn inte räcker för att göra TV av. Bra TV av, betonar han.

Därför har juryn fått i uppdrag att ta fram 15 låtar med hitpotential. 15 låtar som ska vara så skarpa att var och en lätt kan platsa i den svenska finalen. Björkman själv tar hand om bredden. Han har valt 15 låtar som ska uppfylla den "braiga TVn". Låtar som är urstarka i respektive genre. Restrerande två låtar är två webjokrar..."

"Med ett internationellt perspektiv måste vi tro på det udda, det som sticker ut. Under senare år har vi inte skapat några egna trender - vi har hoppat på andras"

"Jag vet att vi i det uttagna materialet ["för 2011" - MrK] också har det udda. Låtar som känns ogjorda. Låtar som ligger i tiden. Nu gäller det att att lyfta fram dem.Artikeln finns inte publicerad på webben ännu, men när den gör det kommer ni såklart hitta en länk HÄR.

1 kommentar:

M sa...

Problemet, tycker jag, är att hur bra startfältet än är så väljer folket till slut "alltid" en låt som inte funkar i ESC. Det har varje år funnits minst ett bidrag som jag är säker på hade placerat sig mycket bättre. Mitt förslag, som borde gå att genomföra, är att folket får välja vinnare i Sverige men en "expertjury" för välja bidrag till ESC, kan ju bli samma men troligen inte...Sitter gärna i den juryn för jag har bra koll ;)