29 november 2010

Startfälten i Linköping/Malmö

Så är då artistuppställningen i Melodifestivalen 2011 komplett, efter att bidragen i Linköping och Malmö presenterats på förmiddagen i Stockholm. Här följer de stad för stad, med våra kommentarer för de artister som inte presenterats innan.

Linköping

Sara Lumholt - Enemy
Shirley's Angels - I Thought it was Forever
Linda Sundblad - Lucky You
Sebastian - No one else could
Eric Saade - Popular
Sara Varga - Spring för Livet
Playtones - The King
Simon Forsberg - Tid att Andas

Noterbart är att Fredrik Kepe har tre av åtta bidrag i Linköping! Kempe-palooza!!
Här är de bidrag/artister vi inte snackat om innan.


I Thought it was Forever
Artist: Shirley's Angels (Shirley Clamp, Jessica Marberger & Vera Prada)
Upphovsmän: Alexander Bard, Bobby Ljunggren, Henrik Wikström & Robin Abrahamsson

Schlagerprofilernas kommentar: På ett sätt älskar vi Shirley Clamp. Hon är en kul brud med en jävla pipa som levererat några av våra mest klassiska schlagers. Kan vi nu då få henne i en sådandär bögdiscodrama-låt hon mumlat om i ett par år så är vi säkert ombord – inte minnst när den skrivits av Samtidigt så kan vi inte hjälpa att nämna att hennes medverkan i sex festivaler av tio möjliga sedan delfinalerna kom igång känns lite…överdrivet? Det borde väl funnits något lite fräschare, kanske lite mera okänt namn, som kunde fått den här platsen i ett annars så "mellannamns-namnkunnigt" år? Fast ok. Hellre Shirley än en bunt andra välanvända namn. Och visst är det kul att Melodifestivaldoldisarna Marberger & Prada får stiga fram i rampljuset?

Låtskrivarna behöver väl knappast någon närmare presentation? RedOne och Fredrik Kempe i all ära - men är det någon låt i år som har en drömuppställning av låtskrivare på pappret så är det väl den här? Vilka schlagermeriterade namn! Schlagerprofilerna hoppas såklart på en repris av förra gången vi var i Linköping då MrR gjorde en Carola i Alexander Bards baklucka till tonerna av ännu icke utgivna BWO-låtar...

Lucky You
Artist: Linda Sundblad
Upphovsmän: Linda Sundblad, Johan Bobäck, Fredrik Thomander & Anders Wikström

Schlagerprofilernas kommentar: Vi skulle verkligen ljuga om vi sa att vi var överexalterade över att höra Linda Sundblads namn på dagens presskonferens. Det får liksom vara nog med artister vars karriärer är över och som behöver Melodifestivalen för att få nytt syre i 2011 års festival…och Linda känns verkligen…eh...het 1999? Hade det inte varit roligare med ett helt okänt namn här? Eller en kul grupp? Linda känns ju som ännu en genreobestämbar artist vars låt kan vara lite vad som helst bara hon får vara med och ta upp en plats. Fast visst. Vi gillade hennes signatur till Idol. Hon verkar vara en kul tjej och hon är en grym ungdomsprogramledare i P3. Så vi kanske ändrar oss när det smäller. Men det är minst sagt en bit uppförsbacke till dess för Lambretta-bruttan, trots ett gäng meriterade låtskrivare i ryggen.

Popular
Artist: Eric Saade
Upphovsmän: Fredrik Kempe

Schlagerprofilernas kommentar: Tja, om ni inte vet vem Eric Saade är så kanske ni hamnat fel. 20-åringen var årets största MF-genombrott, och efter att ha noterat hur stor han blev på Facebook i Europa, bara genom att dyka upp och presentera Sveriges röster i ESC, är Eric en kille vi gärna skickar till Tyskland…
…i alla fall om MF-vinnarleverantören numero uno Mr Kempe levererat något som är lika vasst/ännu vassare än Manboy (MrK är tillexempel barnsligt förtjust i senaste Saade-singeln It's Gonna Rain). Vi vet ju alla att det inte finns utrymme för att göra en Hope & Glory om man slagit så hårt gången innan.

Spring för Livet

Artist: Sara Varga
Upphovsmän: Sara Varga & Figge Boström

Schlagerprofilernas kommentar: Sara Varga är en svensk singersongwriter som släppte sin debutskiva 2008 (lyssna här) och som senast sågs DJa bakom Re:Bound under deras framträdanden i sommar. Hon har dessutom figurerat som författare, konstnär och bloggare. För Schlagerprofilerna lär dock Sara alltid först och främst vara "tjejen som fick Snygg-Lars" (åtminstone till MF2011dragit igång) eftersom hon sedan några år tillbaka kan titulera sig flickvän till Melodifestivalen 2008s Most F*ckable.

Figge Boström såg vi senast i festivalen som låtskrivare åt Emilia, och han var dessutom en av upphovsmännen bakom MissMatch då det begav sig, tillsammans med halva Le Kid.


No One Else Could

Artist: Sebastian
Upphovsmän: Andreas Alfredsson Grube & Sebastian Karlsson

Schlagerprofilernas kommentar: Idol-Sebastian Karlsson har sedan han kom på åttonde plats i Globen 2007 med When the Night Comes Falling (och det Kvint-pennade albumet därefter) haft lite svårt med solokarriären, och ses ju just nu i Grease i ishallar i Sverige (och oändlig reklam på TV4). Vi har inga problem med en comeback för killen i MF om han har en bra låt, även om han knappast legat på tio i topp-listan över artister vi längtat efter att få se igen. Sebastian blir för övrigt den femte Idoldeltagaren (efter Måns, Ola, Sibel & Danny) som varit med i MF fler än en gång.

Andreas Alfredsson Grube var en av männen bakom Grotesco-succén Tingeling i MF-finalen 2009.


Malmö


Linda Pritchard - Alive
Julia Alvgard - Better or Worse
Anders Fernette - Don't Stop
Linda Bengtzing - E De Fel på Mig
Lasse Stefanz - I Surrender
Nicke Borg - Leaving Home
Melody Club - The Hunter
Love Generation - ???


Alive
Artist: Linda Pritchard
Upphovsmän: Fredrik Kempe & Oscar Görres

Schlagerprofilernas kommentar: Tillsammans med Jenny Silver och Eric Saade (missar jag nån?) utgör Linda Pritchard det gäng av artister som var med 2010 och nu fått nytt förtroende. Inte oväntat kanske, trots en inte så Hot-Hot-Hot femteplats, då "branschen" älskar det rödhåriga bombnedslaget med den vassa pipan. Vi är försiktigt avvaktande, det är något med Linda vi är lite rädda för (fab hair, though! *omotiverat homosexuell radanmärkning*), men kanske kan hon nu äntligen få leverera en Kempe-ballad så ögonen tåras även på oss, precis som det sägs gjorts på så många som hört hennes schlagermytomspunna demoversion av Jöbacks Hollow ifjol?

Det här är Fredrik Kempes fjärde bidrag i årets tävling. Han har alltså skrivit en åttondel av alla 2011's bidrag. Imponerande. Oscar skrev EMDs bidrag och är – så vitt vi vet fortfarande – Lindas pojkvän.

Dont’ Stop
Artist: Anders Fernette
Upphovsmän: JC Chasez, Carl Falk, Kristian Lundin

Schlagerprofilernas kommentar: Anders Fernette? Really? Trägen vinner antar jag… Anders namn har använts lite som ett skällsord hos Schlagerprofilerna för artister som ligger långt ned i skrivbordslådan, och de som tyckte vi var elaka mot Andreas Johnson förra året ska nog inte fråga oss om vad vi tycker att hans B, C, D, F-kopia nu får chansen att vara med. Alltså ett sådant här solo-killtätt år måste det väl funnits brudar på samma lådbotten? Sara Löfgren? Mariette? Marie Picasso? "Alla de som röstas ut först i Idol varje år för att bara grabbar kan vinna"? Sverige är ju fullt av talangtävlingsdeltagare i samma "klass" som Fernette, men som åtminstone kunde förgylla tävlingen med lite girl power? Nåväl. Vi vill ju alltid ge alla en chans - och Anders ska få en också, såklart, han är säkert en supersnäll och trevlig kille - men känslan idag? Orkarn'te.

Desto roligare är låtskrivarna. En livs levande N'SYNC-snubbe i Mello är ju inte illa (även om vi kanske hellre druckit en bärs med Justin i Malmö) och JC Chasez har ju klämt ur sig låtar till favoriter som Girls Aloud och Backstreet Boys efter det. Kul! Synd bara för honom att han låtskrivamässigt kommer tappa det mesta av strålkastarljuset till RedOne. Carl Falk och Kristian Lundins meritlistor är precis lika imponerande, med namn som Westlife, Boyzone och brittiska pojkbandet The Wanteds senaste singel Loose My Mind.

???
Artist: Love Generation
Upphovsmän: RedOne

Schlagerprofilernas kommentar: …och så har vi väl bidraget som utan tvekan kommer bära favoritskapet i år ochsom väl redan nu kan kännas tvärsäker att få det åtråvärda startnumret 32 ("sist i Malmö"). Kanske inte för tjejgruppen Love Generation (som dock är riktigt bra live om vi ska döma av deras Prideframträdande ifjol…med reservation för en del backstage-sprit i kroppen…damn you Le Kid) utan såklart för att världens kanske hetaste låtskrivare just nu, RedOne, ligger bakom låten. Christer Björkman kan nu luta sig tillbaka och bara le åt alla de där som i åratal ropat att våra svenska stora låtskrivarnamn vägrar vara med i festivalen. Större än RedOne blir det inte 2010/2011. I världen.

Love Generation består av tjejerna Cornelia, Charley Q, Roshana, Mikaela och Melanie.

Bonuskommentar: Låten har alltså inget namn ännu vilket enligt Christer Björkman beror på att man har två låtar att välja mellan och SVT har inte bestämt sig ännu. Elaka tungor gör dock gällande att det inte finns någon låt klar - medan andra tror SVT helt enkelt ville hålla RedOnes namn till sist och därför inte avslöjade låttiteln som i så fall skulle tvingat in den i bokstavsordning med de andra.Det var det! Där (och här) har ni alla artisterna i MF2011! Så. Vad tycker ni? Nu vill vi ha era åsikter!

Här har ni vår Spotifylista med några låtar från varje artist i Melodifestivalen 2011.

10 kommentarer:

Holger sa...

Som vanligt en jäkla massa favoriter i den sista deltävlingen. Varför sprider dom inte ut det bättre?

FF sa...

Heheh, envisas ni att förtränga Sibels låt i år?
Ni vet ju att hon också varit med två ggr, på tal om idolartister medverkan.... ;-)

Anonym sa...

ni måste ju ta med My Getaway med Sebastian på spellistan... överlägset hans bästa låt ;)

Anonym sa...

Saknar September dock,, och Elena P,, VAR håller hon hus egentligen? Är hon bara i Grekland nuförtiden? :( // Jonas

Tobbe sa...

"Elaka tungor" hahahaha är det jag det?

Oswald sa...

Inte skulle väl jag... ;)

Anonym sa...

Ha ha... när skall ni "ge mig ett brejk" kring H&G
Råkade höra den häromdagen och fan jag gillar den stenhårt...mycket mer nu än då om jag skall vara ärlig... så kvalitéer har den!!

btw- "popular" är jäkligt vass faktiskt!

/F

Johan sa...

Måste säga att jag tycker nog det här blev jäkligt bra till slut. Ja, det verkar som vanligt som att de två sista heaten är starkare än de de två första, men uppenbarligen ser väl SVT någon form av dramaturgieffekt med att göra på det viset.

Tycker nog att årets upplaga på pappret känns som den piggaste sedan de riktiga guldåren 2006-2009. Här finns modern pop, klassisk schlager, comebackande oschlagriga artister och några ex-idoler. En perfekt kombo! Att hålla på och gnälla om att Björkman inte får med Kent, Håkan Hellström och Robyn är ungefär som att beklaga sig över att Malmö FF inte locka hem Zlatan till allsvenskan...

Antar att de förmodade storfavoriterna i år blir Saade och Love Generation - hoppas att de kan leverera enligt förväntningarna!

Calle från Uppsala sa...

Jag håller med Johan i hans analys. en ,på pappret, bra blandning av artistsverige. Personligen hoppas jag på att Danny ska visa upp en ny sida hos sig själv. Det finns de som anser att han har potential att kunna bli en manlig motsvarighet till Robyn. Han utnyttjar inte sin potential bara,utan envisas med att ge ut covers i tid och otid. En annan personlig favorit är Le Kid. Hoppas på en hög placering för dem.Nu är ju inte rockmusik ert gebit,men nog förtjänar Nicke Borg ett omnämnande tycker jag. Personligen ser jag fram emot att få höra hans låt.
http://www.expressen.se/noje/musik/1.2199417/rockstjarnan-nicke-borg-staller-upp-i-melodifestivalen
Kul med en artist som vill pröva något nytt istället för att avfärda det hela. En (antagligen)gitarrbaserad ballad är väl aldrig fel?

Oswald sa...

@Calle & Johan: Håller med er också - även om jag dessutom tycker att Luleå är värsta getingboet, tillsammans med i första hand Linköping. KAN vara min besatthet av Le Kid som gör det, dock. :)

@F: Haha, det var inte menat som någon sågning av H&G egentligen! Jag gillar den också bättre (även om jag gillar både dig, MZW och andra grejer ni gjort tillsammans bättre) nu än då, och jag menade nog det mera som att "det som hände då får inte hända igen" än en sågning av låten.

Eric känns inte riktigt lika "stabil" som artist just nu som Måns gjorde då. Tror inte han skulle kunna ta ett liknande "fiasko" (och notera användandet av citationstecken) lika snyggt som MZW. :)