22 maj 2007

3 från 1 - Danish Delight

Vi kan idag bjuda på några gamla danska godingar - som Schlagerprofilerna nynnade på konstant på sitt hotellrum (av någon outgrundlig anledning) i Helsingfors för några veckor sedan - nämligen inga mindre än the outstanding Kirsten & Sören...eller HotEyes som de också kallade sig.

Allt började 1983 när Kirsten Siggaard deltog i den danska nationella finalen med Og Livet Går skriven av Søren Bundgaard. De hamnade på sjunde plats och började därefter en gemensam karriär.

Följande år (that would be 1984) deltog de med Det’ Lige Det i finalen i Luxemburg och kom fyra (Sverige vann som bekant) vilket var Danmarks bästa placering sedan deras vinst 1963. Låten blev känd i Danmark som Swimmingpool-sången eftersom Kirsten knuffar Sören i en pool i förhandsvideon, men på scen ser det härligt prydligt ut (kolla in körens koreografi) och Sören får bara en liten armbåge.Friskt vågat, hälften vunnet! Styrkt av framgångarna försökte sig HotEyes på ett andra försök redan året efter i Scandinavium i Göteborg. Det jag personligen minns bäst av låten Sku' Du Spørg' Fra No'en (som hamnade på en lite sämre placering än året innan, nämligen elva) är nog Sörens nioåriga dotter (eller 'den retfulla lilla ungen' som jag föredrar att kalla henne) som har en ganska stor del i framträdandet.

Bonus: När ni kollar in videon från Göteborg 1985, så notera gärna de glansiga ollonen (eller okej…'för den tiden tidstypiskt färgade glasglober'). Det är en bit från dagens ESC-scener….1986 och 1987 så lyckades inte Kirsten & Sören vinna uttagningen i Danmark, men 1988 var de tillbaka igen med det som skulle komma att bli deras sista försök…men också deras största framgång. Ka' Du se Hva'Jeg Sa' hamnade nämligen på tredje plats, och är kanske mest känd för den flygande gitarren på slutet eller kanske för att Kirsten ser ut som en turkos ananas(något som nästan är ännu bättre HÄR i den nationella uttagningen…underbara kläder där också) .Strax därefter splittrades de som grupp eftersom Kirsten ville pröva lyckan på egna ben, och därefter har de bara uppträtt ihop vid speciella events. Men vad gör det?
R1 & R2 älskar i alla fall HotEyes!

Inga kommentarer: