29 november 2010

En liten fundering kring Berts MF-kritik i Aftonbladet

Det jäser ordentligt bakom kulisserna på årets Melodifestival, och det verkar som om de flesta låtskrivare i år haft Aftonbladet och Expressen på speed-dial när de behöver gråta ut över bidrag som inte kommit med. Rörigt och infekterat verkar bara vara förnamnet, och man hoppas det kan bli lite lugnare nu när 32 (okej, 31 igen sedan några timmar då) bidrag presenterats.

Argast av alla i år verkar – som vanligt – Bert Karlsson vara. I dagens Aftonbladet sågar han i en salig röra låtvalen, webjokern (där han tydligen satsade massa pengar på vinnaren utan att ha kontrakt och sedan förlorade honom till ett annat bolag), "den såkallade juryn", SVT, val av "artister före låtar", val av "artister som inte är tillräckligt kända" och hela Idolgenerationens musiksmak.

Suck.

Jag tänker inte lägga mig i uttagningsprocessen här och jag tänker inte ta ställning varken för SVT eller för låtskrivarna - jag har ingen insikt i hur turerna gått eller vad som förväntats och avtalats - men några saker i Bert Karlssons arga inlägg får mig som schlagerfantast att fundera lite över vad han pratar om.

Så här skriver Bert:

"SVT skulle lära av misstagen. Misstag som att nobba den låt som i fjol blev en dundersuccé för Danmark. Misstag som att låta suveräna låtar inte komma med i tävlingen."

"Den så kallade juryn har inte alls lyssnat på de senaste årens misstag. I stället har de plockat ut moderna låtar, framförda av Idolgenerationen, som inte har en chans. SVT lärde sig inte något av Danmarks succé i fjol, utan har återigen gått efter genrer."

Ok. Stopp och belägg här ett tag nu.

Danmark kom fyra ifjol. Mycket riktigt. Med en låt som ratades av urvalsjuryn. Också riktigt. Men ska vi verkligen av det dra slutsatsen att alla bidrag i Melodifestivalen ska låta som Chanée & N'evergreen? Ska vi inte kika lite på de bidrag som faktiskt kom FÖRE Danmark i ESC i så fall? Tysklands poplåt och Turkiets MTV-vinnande rockgrupp? Är det inte på toppen vi ska sikta – en topp som tydligen fungerar utmärkt för Idolgenerationen och deras musik – istället för på fjärdeplatsen?

Och om jag personligen skulle slänga iväg en kommentar till den ännu, så vitt jag vet, hemliga "så kallade juryn" så är det snarare att jag saknar mera bra och ung pop.

Linda Bengtzing säger sig ha en låt som är citat "Bert Karlssons våta dröm", Jenny Silver har en låt som skrivits av just gänget bakom den danska fjärdeplatsen, Sanna Nielsen har sagt att hon går tillbaka till sina schlagerrötter, Babsan har utlovat "bonnschlager a' la' La Dolce Vita" och till det kan vi addera namn som schlagerdrottningen Shirley Clamp, Bettan Andreasson (kvinnan med flest och bäst placerade bidrag i ESC genom tiderna) och hela två dansband (där Bert verkar såga det ena för att hans grupp inte fick sjunga låten…något han dock vidhåller inte är anledningen till att han rasar lite senare i inlägget) med kanske det mest svennebananfolkliga vi har, Lasse Stefanz, i spetsen.

Alltså allvarligt? Detta i en tävling där den stora grejen 2010 var att svenska folket röstade ungt och fräscht och där Globenfinalens startfält knappt var byxmyndigt? Trots detta har alltså alla de namnen som nämns ovan getts plats 2011 och fortfarande menar Bert alltså att inget hänt på grund av den danska fjärdeplatsen? Nä, saknas det något är det väl mer okända namn, mer unga, hungriga namn som Le Kid, Loreen, Sara Varga, Rasmus, Anniela, Eric Saade och webjokrarna?

Jag är inte dum i huvudet och sitter såklart inte och skriker efter Robyn som H Amster(!?) i SvD (jag tillhör som sagt falangen som hellre ser mindre kända namn, och som aldrig, aldrig skulle få för mig att skrika efter Björkmans huvud på ett fat för han inte får dit helt omöjliga artister som Kent) men skulle jag önska mig nåt utöver det vi nu serverats så skulle det väl vara fler namn i stil med Erik Hassle, Vincent, Victorious, Niki & The Dove, Little Marbles och Tove Styrke? Till exempel.

Varför? För att den typen av musik vinner ESC, Bert! Även om Danmark kommer fyra. Och den typen av unga, coola artister lockas knappast till festivalen med fler låtar som In A Moment Like This i startfältet…

Eurovision är knappast det hippaste som finns, och visst är trenderna där några år efter. Men menar Bert på allvar att dansbandsschlager a' la' Carola och Charlotte är det enda Sverige kan/ska komma med till ESC, och att det är det enda som vi har en chans med där? Ja, då kan vi ju bara lägga oss ned, ge upp och självdö direkt.

Schlagern ska och måste få vara med i Melodifestivalen (den genren finns ju bara där). Jag säger absolut inte att den ska bort och jag är helt klart en av dess största förkämpar. Jag är också av åsikten att alla bidrag inte behöver vara med i MF för att vinna, det ska vara bra och bred TV-underhållning också. Men schlagern ska väl inte vara vår vassaste kniv i lådan? Mer bredd och spets måste vi väl våga ha?

Att låta 1985 KAN fungera. Absolut. Men det kan funka att låta 2015 också, och är inte det lite, lite roligare?

Bert ropar i nästa andetag efter namn som September, och visst, där håller jag med honom helt. September (som ju verkat hoppa av i sista stund) hade varit mer än välkommen i år...men har hon verkligen med hans Danmarkslinje tidigare i inlägget att göra? Det känns lite förvirrat. Är hon inte min och Idol-generationens artist, hur mycket TV4-succé med Lill-Babs hon än gjort? Och när han lägger till Elena och Lena Ph ramlar han återigen in på en tantkvot jag redan tycker är fylld – med råge och berättigande - i år. Är dessa damer de "toppnamn" han och pressen saknat i år är de och jag på helt olika båtar. Vi har Sanna, Bettan och Linda. Vad skulle då en artist som Lena Ph där och göra?

Är det någon del av Berts kritik som jag tycker är intressant – förutom den kring den tågkrasch som kallas webjokern, men den har vi snackat om innan - är det väl just den att SVT kanske tar på sig en för stor kostym när de själva vill avgöra vilka artister som är rätt eller fel. Det måste ju vara omöjligt för ett TV-bolag att avgöra vad som är hett eller inte (de pysslar förhoppningsvis mest och bäst med annat) och här någonstans finns en vettig tanke som Bert helt sjabblar bort istället för att komma med nåt konstruktivt.

Kanske hade det varit roligare att låta fler utvalda låtskrivare skapa varsitt "paket" med artist + låt (a' la' den där MF-tävlingen på nittiotalet) som komplement till "den såkallade juryn"? Lite som RedOne verkat gjort i år? På det sättet kanske fler okända namn skulle dyka upp än bara till webjokerbidragen? Det är bara ett förslag och jag är beredd på att äta upp det eller plocka fram det igen i april. För jag tycker absolut att vi väntar till efter 2011s tävling innan vi utvärderar om uttagningsprocessen i år fungerade eller inte. I alla fall i den här bloggen. Allt annat är ju befängt.

Sammantaget känns det som om Bert i sitt inlägg har små frö till intressant kritik (jag funderar tex över vad Berts kommentar om att SVT "agerar i eget intresse" betyder? Vad menar han att SVT har för intressen i skivbolagen? Och i så fall vilka? DET hade varit intressantare att veta någonting om om nu dessa finns utanför Berts konspirationstankar!) men det känns vidare som om dessa frön diffunderar bort i en tsunami av motsägelser, och så länge det finns egna intressen i bakgrunden blir det ju svårt att bortse från att det kanske finns en massa besvikelse, agg och sårade egon inblandat.

Slutligen: På pappret tycker jag personligen, tvärtemot Bert, att det ser ut att bli en riktigt kul festival 2011! Långt, långt ifrån trökåret 2010. Ett riktigt stort namn (återigen; September du är saknad!) hade kanske piffat till det ytterligare, men RedOne, LeKid, Alexander Bard, Eric Saade, Fredrik Kempe, Danny och JC Chasez räcker för att jag tror det ska bli sex fantastiska veckor i vinter.

Och jag kräver egentligen inte så mycket mer av mitt favorit TV-program och Sveriges största musiktävling… Fan vad jag längtar!

Så Mycket bättre?Precis som förra veckan så ställde vi artisterna mot väggen och frågade: Vem i nästa års tänkbara uppställning av Så mycket bättre skulle kunna göra en bra cover av din låt?

Sara Varga: Om John Mayer skulle kunna tänka sig att komma över och sjunga den på knagglig svenska skulle jag bli glad.
Eric Saade: September gör ju bra pop så hon hade varit grym.
Love Generation:
Charly: Hade vi inte velat se DiLeva göra den?
Mikaela: Nä, Robyn.
Melanie: Men hade hon inte gjort den mycket bättre än oss då?
De andra tre: Nääää!
Shirleys Änglars Jessica: Stefan Sundström kunde göra något eget av den.

Don't Stop redan ute på nätet?

Vi hoppas för Anders Fernettes skull att det inte är den här låten av/med låtskrivaren JC Chasez han ska tävla med......den googlade man ju fram på 30 sekunder.

Jaha. Nu är killen diskad. Trist. Låten var ju riktigt bra och trots alla elaka ord jag skrev om Anders innan kunde den ha blivit en av mina favoriter. Jaja.

Någon som har numret till förstareserven?

Startfälten i Linköping/Malmö

Så är då artistuppställningen i Melodifestivalen 2011 komplett, efter att bidragen i Linköping och Malmö presenterats på förmiddagen i Stockholm. Här följer de stad för stad, med våra kommentarer för de artister som inte presenterats innan.

Linköping

Sara Lumholt - Enemy
Shirley's Angels - I Thought it was Forever
Linda Sundblad - Lucky You
Sebastian - No one else could
Eric Saade - Popular
Sara Varga - Spring för Livet
Playtones - The King
Simon Forsberg - Tid att Andas

Noterbart är att Fredrik Kepe har tre av åtta bidrag i Linköping! Kempe-palooza!!
Här är de bidrag/artister vi inte snackat om innan.


I Thought it was Forever
Artist: Shirley's Angels (Shirley Clamp, Jessica Marberger & Vera Prada)
Upphovsmän: Alexander Bard, Bobby Ljunggren, Henrik Wikström & Robin Abrahamsson

Schlagerprofilernas kommentar: På ett sätt älskar vi Shirley Clamp. Hon är en kul brud med en jävla pipa som levererat några av våra mest klassiska schlagers. Kan vi nu då få henne i en sådandär bögdiscodrama-låt hon mumlat om i ett par år så är vi säkert ombord – inte minnst när den skrivits av Samtidigt så kan vi inte hjälpa att nämna att hennes medverkan i sex festivaler av tio möjliga sedan delfinalerna kom igång känns lite…överdrivet? Det borde väl funnits något lite fräschare, kanske lite mera okänt namn, som kunde fått den här platsen i ett annars så "mellannamns-namnkunnigt" år? Fast ok. Hellre Shirley än en bunt andra välanvända namn. Och visst är det kul att Melodifestivaldoldisarna Marberger & Prada får stiga fram i rampljuset?

Låtskrivarna behöver väl knappast någon närmare presentation? RedOne och Fredrik Kempe i all ära - men är det någon låt i år som har en drömuppställning av låtskrivare på pappret så är det väl den här? Vilka schlagermeriterade namn! Schlagerprofilerna hoppas såklart på en repris av förra gången vi var i Linköping då MrR gjorde en Carola i Alexander Bards baklucka till tonerna av ännu icke utgivna BWO-låtar...

Lucky You
Artist: Linda Sundblad
Upphovsmän: Linda Sundblad, Johan Bobäck, Fredrik Thomander & Anders Wikström

Schlagerprofilernas kommentar: Vi skulle verkligen ljuga om vi sa att vi var överexalterade över att höra Linda Sundblads namn på dagens presskonferens. Det får liksom vara nog med artister vars karriärer är över och som behöver Melodifestivalen för att få nytt syre i 2011 års festival…och Linda känns verkligen…eh...het 1999? Hade det inte varit roligare med ett helt okänt namn här? Eller en kul grupp? Linda känns ju som ännu en genreobestämbar artist vars låt kan vara lite vad som helst bara hon får vara med och ta upp en plats. Fast visst. Vi gillade hennes signatur till Idol. Hon verkar vara en kul tjej och hon är en grym ungdomsprogramledare i P3. Så vi kanske ändrar oss när det smäller. Men det är minst sagt en bit uppförsbacke till dess för Lambretta-bruttan, trots ett gäng meriterade låtskrivare i ryggen.

Popular
Artist: Eric Saade
Upphovsmän: Fredrik Kempe

Schlagerprofilernas kommentar: Tja, om ni inte vet vem Eric Saade är så kanske ni hamnat fel. 20-åringen var årets största MF-genombrott, och efter att ha noterat hur stor han blev på Facebook i Europa, bara genom att dyka upp och presentera Sveriges röster i ESC, är Eric en kille vi gärna skickar till Tyskland…
…i alla fall om MF-vinnarleverantören numero uno Mr Kempe levererat något som är lika vasst/ännu vassare än Manboy (MrK är tillexempel barnsligt förtjust i senaste Saade-singeln It's Gonna Rain). Vi vet ju alla att det inte finns utrymme för att göra en Hope & Glory om man slagit så hårt gången innan.

Spring för Livet

Artist: Sara Varga
Upphovsmän: Sara Varga & Figge Boström

Schlagerprofilernas kommentar: Sara Varga är en svensk singersongwriter som släppte sin debutskiva 2008 (lyssna här) och som senast sågs DJa bakom Re:Bound under deras framträdanden i sommar. Hon har dessutom figurerat som författare, konstnär och bloggare. För Schlagerprofilerna lär dock Sara alltid först och främst vara "tjejen som fick Snygg-Lars" (åtminstone till MF2011dragit igång) eftersom hon sedan några år tillbaka kan titulera sig flickvän till Melodifestivalen 2008s Most F*ckable.

Figge Boström såg vi senast i festivalen som låtskrivare åt Emilia, och han var dessutom en av upphovsmännen bakom MissMatch då det begav sig, tillsammans med halva Le Kid.


No One Else Could

Artist: Sebastian
Upphovsmän: Andreas Alfredsson Grube & Sebastian Karlsson

Schlagerprofilernas kommentar: Idol-Sebastian Karlsson har sedan han kom på åttonde plats i Globen 2007 med When the Night Comes Falling (och det Kvint-pennade albumet därefter) haft lite svårt med solokarriären, och ses ju just nu i Grease i ishallar i Sverige (och oändlig reklam på TV4). Vi har inga problem med en comeback för killen i MF om han har en bra låt, även om han knappast legat på tio i topp-listan över artister vi längtat efter att få se igen. Sebastian blir för övrigt den femte Idoldeltagaren (efter Måns, Ola, Sibel & Danny) som varit med i MF fler än en gång.

Andreas Alfredsson Grube var en av männen bakom Grotesco-succén Tingeling i MF-finalen 2009.


Malmö


Linda Pritchard - Alive
Julia Alvgard - Better or Worse
Anders Fernette - Don't Stop
Linda Bengtzing - E De Fel på Mig
Lasse Stefanz - I Surrender
Nicke Borg - Leaving Home
Melody Club - The Hunter
Love Generation - ???


Alive
Artist: Linda Pritchard
Upphovsmän: Fredrik Kempe & Oscar Görres

Schlagerprofilernas kommentar: Tillsammans med Jenny Silver och Eric Saade (missar jag nån?) utgör Linda Pritchard det gäng av artister som var med 2010 och nu fått nytt förtroende. Inte oväntat kanske, trots en inte så Hot-Hot-Hot femteplats, då "branschen" älskar det rödhåriga bombnedslaget med den vassa pipan. Vi är försiktigt avvaktande, det är något med Linda vi är lite rädda för (fab hair, though! *omotiverat homosexuell radanmärkning*), men kanske kan hon nu äntligen få leverera en Kempe-ballad så ögonen tåras även på oss, precis som det sägs gjorts på så många som hört hennes schlagermytomspunna demoversion av Jöbacks Hollow ifjol?

Det här är Fredrik Kempes fjärde bidrag i årets tävling. Han har alltså skrivit en åttondel av alla 2011's bidrag. Imponerande. Oscar skrev EMDs bidrag och är – så vitt vi vet fortfarande – Lindas pojkvän.

Dont’ Stop
Artist: Anders Fernette
Upphovsmän: JC Chasez, Carl Falk, Kristian Lundin

Schlagerprofilernas kommentar: Anders Fernette? Really? Trägen vinner antar jag… Anders namn har använts lite som ett skällsord hos Schlagerprofilerna för artister som ligger långt ned i skrivbordslådan, och de som tyckte vi var elaka mot Andreas Johnson förra året ska nog inte fråga oss om vad vi tycker att hans B, C, D, F-kopia nu får chansen att vara med. Alltså ett sådant här solo-killtätt år måste det väl funnits brudar på samma lådbotten? Sara Löfgren? Mariette? Marie Picasso? "Alla de som röstas ut först i Idol varje år för att bara grabbar kan vinna"? Sverige är ju fullt av talangtävlingsdeltagare i samma "klass" som Fernette, men som åtminstone kunde förgylla tävlingen med lite girl power? Nåväl. Vi vill ju alltid ge alla en chans - och Anders ska få en också, såklart, han är säkert en supersnäll och trevlig kille - men känslan idag? Orkarn'te.

Desto roligare är låtskrivarna. En livs levande N'SYNC-snubbe i Mello är ju inte illa (även om vi kanske hellre druckit en bärs med Justin i Malmö) och JC Chasez har ju klämt ur sig låtar till favoriter som Girls Aloud och Backstreet Boys efter det. Kul! Synd bara för honom att han låtskrivamässigt kommer tappa det mesta av strålkastarljuset till RedOne. Carl Falk och Kristian Lundins meritlistor är precis lika imponerande, med namn som Westlife, Boyzone och brittiska pojkbandet The Wanteds senaste singel Loose My Mind.

???
Artist: Love Generation
Upphovsmän: RedOne

Schlagerprofilernas kommentar: …och så har vi väl bidraget som utan tvekan kommer bära favoritskapet i år ochsom väl redan nu kan kännas tvärsäker att få det åtråvärda startnumret 32 ("sist i Malmö"). Kanske inte för tjejgruppen Love Generation (som dock är riktigt bra live om vi ska döma av deras Prideframträdande ifjol…med reservation för en del backstage-sprit i kroppen…damn you Le Kid) utan såklart för att världens kanske hetaste låtskrivare just nu, RedOne, ligger bakom låten. Christer Björkman kan nu luta sig tillbaka och bara le åt alla de där som i åratal ropat att våra svenska stora låtskrivarnamn vägrar vara med i festivalen. Större än RedOne blir det inte 2010/2011. I världen.

Love Generation består av tjejerna Cornelia, Charley Q, Roshana, Mikaela och Melanie.

Bonuskommentar: Låten har alltså inget namn ännu vilket enligt Christer Björkman beror på att man har två låtar att välja mellan och SVT har inte bestämt sig ännu. Elaka tungor gör dock gällande att det inte finns någon låt klar - medan andra tror SVT helt enkelt ville hålla RedOnes namn till sist och därför inte avslöjade låttiteln som i så fall skulle tvingat in den i bokstavsordning med de andra.Det var det! Där (och här) har ni alla artisterna i MF2011! Så. Vad tycker ni? Nu vill vi ha era åsikter!

Här har ni vår Spotifylista med några låtar från varje artist i Melodifestivalen 2011.

27 november 2010

Ännu ett bidrag till MF2011 avslöjat!The King
Artist: The Playtones
Upphovsmän: Fredrik Kempe, Peter Kvint

Schlagerprofilerna kommentar: Precis som vi skrev igår (efter ett tidigare tips i Aftonbladet) så får Dansbandskampen återigen en representant i Melodifestivalen, den här gången i form av fjolårets vinnarband The Playtones. Vi har inget direkt förhållande till grabbarna (även om MrKs pappa är ett stort fan, och de kommer från Kallinge i deras gamla hemlandskap Blekinge) och vi har kanske en liten annan lista på artister som vi hellre skulle sett i festivalen nu när så få platser finns kvar, men vi har full respekt för att dansbandspubliken vill ha sitt i festivalen också efter en tynande tillvaro ett par år, och man kan misstänka både av titeln och Playtones rockabillyhistoria att det här är något helt annat än Lasse Stefanz (som ju lär dyka upp på presskonferensen i övermorgon)...

...dessutom älskar vi ju Fredrik Kempe och myser alltid för varje bidrag han får med (det här är hans andra i år - hittills) i festivalen. Heja Fredrik! Bonusfakta: Om vi inte missminner oss var det här bidraget med på listan bland de låtar som precis hamnade utanför festivalen ifjol.


Här har ni en liten Spotifylista med två låtar från varje artist som presenterats hittills för tävlingen nästa år. Den kommer fyllas på efter hand.

26 november 2010

Ny artist avslöjas imorgon!

När man minst anar det så smäller det till. Redan imorgon under Dansbandskampen kommer vi få reda på ytterligare en deltagare i Melodifestivalen 2011. Det är ett dansband som ska presenteras av Christer Björkman i direktsändningen, berättar SVT i ett pressmeddelande under fredagseftermiddagen.
En annan schlagerartist är redan på plats i tv-programmet. Babsan, eller Lars-Åke Wilhelmsson, kommer nämligen att göra Thomas Deutgen sällskap vid tyckarbordet. Babsan tävlar ju som bekant i Göteborg med schlagern Ge mig en spanjor.
En inte allt för avancerad gissning är att det blir fjolårets Dansbandskampsvinnare Playtones som Aftonbladet skrev var MF-aktuella för ett tag sen...?
Foto: Peter Knutson

25 november 2010

Gaygaladags!

MrR sliter som ni vet till vardags på tidningen QX. I februari är det åter dags för QX Gaygala där flera av Melodifestivalens artister tenderar att dyka upp på ett eller annat sätt. Främst tack vare att många låtar och artister genom åren nominerats (och vunnit) i kategorin Årets Svenska Låt. Några av de MF-låtar som genom åren blivit utsedda till Årets Svenska Låt är Jag ljuger så bra, Empty Room, Snälla, Snälla, Cara Mia, Min Kärlek och Håll om mig.
Just nu pågår nomineringsprocessen och det är bara att fritt nominera era favoriter från det gångna året. Så gör er medborgerliga plikt och sätt i gång att nominera HÄR!

24 november 2010

Melodifestivalskrönika den 22 december!


Det är den tiden på året då schlageråret 2010 ska sammanfattas och nu har vi äntligen fått ett datum att bänka oss framför TV:n. Måns Zelmerlöw kommer att leda programmet som ska visa det bästa och mesta från Sveriges största musiktävling.

Enligt pressreleasen från SVT har Måns gett sig fasen på att även dyka upp i 2011 års Melodifestival, och "vi får följa Måns i hans sluga comebackplaner". Dessutom möter vi Anna Bergendahl, 2011 års programledare Marie & Rickard, en hel del artister och, såklart, Christer Björkman.

SVT1 22 december 20.00

Måns: Jag är så sjukt sugen på Melodifestivalen!

Just nu ser ni honom som ICA-Jerrys julsångssjungande polare i tv-reklamen. Schlagerprofilerna tog ett litet schlagerrelaterat snack med vår största favorit från Mello-turnén i vintras, Mr Måns.

Nu när Marie ska vara programledare, kommer du följa med nåt på turnén?
- Det blir tyvärr svårt eftersom jag kommer att spela Romeo & Julia under helgerna. Men jag ska vara med onsdag-torsdag Luleå-veckan som Loreen tävlar. Och kanske dyka upp någon annan onsdag för att stötta Marie.

Kommer du hjälpa henne med programledarrollen på nått sätt?
- Jag håller mig nog undan om hon inte ber mig om hjälp. Hon är en bra programledare utan min hjälp. Men om hon ber mig om hjälp och råd så ställer jag såklart upp.

Du har tidigare skickat in låtar i andra länder, har du gjort det i år igen?
- Nej, jag har bara skickat in i Sverige. Fast inte till mig själv...

Är du sugen på att vara med igen?
- Jag är så sjukt sugen på Melodifestivalen! Men det stannar där i år. Jag var programledare ifjol och tävlade året innan. I år nöjer jag mig med att smyga runt i kulisserna med Loreen och Marie.

Vilket av de namn som presenterats som tävlande är du mest nyfiken på?
- Jag är väldigt spänd på att se vad Danny ska göra. Han är en fantastisk artist och det kan bli magiskt bra om han får till det.

Träffar du Christine någonting?
- Nej, vi har försökt få till det men har båda så mycket att göra. Fast vi messar ibland.

Så det är inte så att ni firar jul ihop?
- Nej, det blir bara Dolph och jag i år (skrattar).

23 november 2010

Dagens Danny

Expressen fortsätter att skriva om att de stora stjärnorna saknas, och pratar med Danny som i år ser sin chans då förra året enligt honom var tufft.
-Hade jag skickat in förra året hade jag fått slåss med Darin, Ola, Sibel, Peter Jöback. Ett väldigt, väldigt starkt startfält.
Alltså. Både Darin och Jöback är ju fortfarande stora namn, och i viss mån även Ola. Men Sibel?
Är inte vartenda namn som Danny nu får möta i Luleå farligare konkurrenter än Sibel?

22 november 2010

Artisterna i Luleå och Göteborg

Schlagerprofilerna har de roliga frågorna!


Som en liten bonus till dagens presskonferens hade jag bollat frågor med MrK och jag valde ut två som kändes lite Schlagerprofilnördiga och lite kul att bjuppa er läsare på.

Vilken artist skulle kunna göra en fantastisk cover på din tävlingslåt i Så mycket bättre?

Jenny Silver: Freddie Wadling skulle nog kunna göra den rättvisa.

Le Kid: Lill Lindfors. Helt klart.

Jonas Matson: Christian Walz är ju en grym artist och skulle nog kunna gära nåt bra av den.

Sanna Nielsen: Jocke Berg i Kent kanske skulle kunna göra en riktigt skön ballad av den på deras sätt.

Loreen: Hon måste kunna ta i som fan. Carola skulle kunna göra den!

Danny: Robyn!


Finns det någon låt i Melodifestivalen som ni velat göra?

Le Kid: Symfonin!

Jenny Silver: Diva, kanske?

Jonas Matson: Keep On Walking med Salem Al Fakir. Det är en sån låt som passar min musikstil.

Sanna Nielsen: Evighet hade jag gärna gjort. Den är riktigt bra.

Danny: Jag vet inte varför…jag hör The Worrying Kind i huvudet, men den vill jag inte göra. Hm, det finns nog ingen som skulle kunna stå för mig.

Loreen: This is My Life. Jag älskar den låten.Lite från presskonferensen!

Efter lite stress och press kring ett par intervjuer jag gjorde på presskonferensen ligger dessa nu uppe på QX.se. Kolla här.
Så, jag har av förklarliga skäl försummat bloggen lite. Men MrK har ju varit en pärla och uppdaterat från sin semester. Presskonferensen fortlöpte ju utan några stora sensationer.
Namn som Le Kid, Daniel Karlsson, Jenny Silver och Anniela hade kvällspressen redan försett oss med. De stora överraskningarna var väl Brolle och Christian Walz, och det var just Walz närvaro som fick ett sus av den samlade journaliststyrkan.
Bra där Björkman, som kunnat hålla dessa två (kul och fräscha) namn hemliga.

De flesta verkade vilja prata med Sanna, Danny, Brolle, Walz och Dilba, så de andra stod sysslolösa efter ett tag. Stackars Anniela hade inte en enda i kö ens när alla journalister släpptes lös direkt efter presentationerna. Men efter ett tag gjorde tjejen ett par intervjuer med några schlagerbloggare. Annielas närvaro bidrog också till viss besvikelse då några schlagerskribenter listat ut att hennes skivbolagsboss skulle vara där. Och eftersom han i fjol var som ett plåster på Neo, så hoppades schlagerfolket att Neo skulle vara där. Men tji.

Luleå bjöd sina deltagare på hockeytröjor och pälsmössor vilket ledde till att de tävlande fick släpa runt på dessa souvenier hela presskonferensen. Danny bad mig vakta hans "björnfitta" medan han gick iväg och plåtades. En ära jag åtog mig med största allvar.
Luleå kommun bjöd även på fisksnittar vilket gjorde att det i en del av rummet stank av fisk. Inte jätteangenämt.

Babsan var den enda som inte var på plats av de tävlande. Björkman skojade nåt om att hon fastnat i hårtorken. Hm, vad kan vara viktigare än en mellopressis? Babsans glammiga uppenbarelse hade varit trevlig den här snömosiga morgonen i Frihamnen.
Fast Babsan, som är husdruga på söndagsklubben Patricia, var kanske inte redo att lämna sängen efter gårdagens fest?

Startfälten i Luleå/Göteborg

Mr R är på plats på SVTs presskonferens för att samla massa kul information att presenterar här och på QX.se senare, men här är en snabb sammanfattning av dagens avslöjanden om de två första deltävlingarnas bidrag.

Luleå


Desperados - Pernilla Andersson
In the Club - Danny
Me And My Drum - Swingfly
Oh My God - Le Kid
On My Own - Jonas Matsson
Social Butterfly - Rasmus Viberg
Something In Your Eyes - Jenny Silver
Try Again - Dilba

Inte kända sedan innan:

Oh My God
Artist: Le Kid
Upphovsmän: Märta Grauers, Anton Malmborg Hård af Segerstad, Felix Persson

Schlagerprofilernas kommentar: Jaaaaaaaaaaaa! Det där gälla skriket ni nyss hörde eka från London hem till Sverige var MrKs glädjevrål över att min favoritgrupp Le Kid kommit med i Melodifestivalen. Visst, man ska inte ha favoriter innan man hört låten, men oddsen är låga på att jag kommer älska vad än Johanna, Helena, Märta, Felix och Anton hittat på. I vilken kö ställer man sig för sin knapp i Le Kid-kampanjen 2011? Team OMG! Here I come!

Anton har redan med en låt som låtskrivare med A-Teens Sara 2011. Märta och Felix har tidigare skrivit MissMatch bidrag 2007, och producerat några av våra all time favoritbidrag i Melodifestivalen, bland annat åt Agnes, BWO och Alcazar.

*

Something In Your Eyes
Artist: Jenny Silver
Upphovsmän: Erik Bernholm, Thomas G:son, Henrik Sethsson

Schlagerprofilernas kommentar: Det är inte många artister som kommer sist i en deltävling i Melodifestivalen som får chansen att tävla igen nästa år, men Jenny Silver är tydligen undantaget. Nu blev ju A Place to Stay en liten minihit på Tracks och den var dessutom en av MrKs stora favoriter i år, så vi är såklart försiktigt positiva till Jennys medverkan även 2011. För hennes egen karriärs skull vore det nog dock en smula bättre om hon tänkt framföra något mindre suggestivt och med mera refräng än senast…

...och med exakt samma låtskrivarteam som bakom Danmarks ESC-fjärdeplatsare In a Moment Like This i fjol finns det nog viss risk för det. Det ryktas lukta ABBA och Tusen och En Natt om man får tro Aftonbladet, och nog känns det lite skönt att vi inte lät de här herrarna dra söderut ännu en gång?


Göteborg

Elektrisk - Anniela
Ge mig en spanjor - Babsan
I'm In Love - Sanna Nielsen
Like Suicide - Christian Walz
My Heart Is Refusing Me - Loreen
Oh My God! - The Moniker
Seven Days And Seven Nights - Brolle
Vaken i en dröm - Elisabeth Andreassen

Inte kända sedan innan:

Elektrisk
Artist: Anniela
Upphovsmän: Johan Alkenäs, Tim Larsson, Tobias Lundgren, Johan Fransson

Schlagerprofilerna kommentar: Vi vet inte så mycket om Anniela. Vi kollade lite på hennes hemsida och hittade följande "Anniela medverkar dessutom i ett nytt Playstation 3 spel som just nu utvecklas i Taiwan. I spelet, som jämförs med Guitar Hero och Singstar, kommer spelaren att kunna anta identiteten av artisten Anniela. Flera av hennes senaste låtar finns med. Spelet kommer att marknadsföras intensivt över hela världen." Så pass. Vi luktar en ny The Nicole som kan sjunga (det finns några vunna talangtävlingar på hemsidan också). Och det är inte det sämsta.

Johan Alkenäs har bland annat producerat låtar åt Jonas Brothers och Ashley Tisdale. Tim Larsson, Tobias Lundgren och Johan Fransson är veteraner i Melodifestivalen med allt från förra årets You Making Me Hot-Hot-Hot till Las Vegas på sin meritlista.

Like Suicide
Artist: Christian Waltz
Upphovsmän: Fernando Fuentes, Henrik Janson, Tony Nilsson

Schlagerprofilerna kommentar: Oväntat namn i Melodifestivalen som vi inte riktigt tänkt så mycket på sedan Wonderchild försvann från vår iPodspellista. Ett typiskt namn som känns stort och creddigt i det här sammanhanget, men som inte lyckats få en hit på ett halvt decennium... Men vi dömer ingen och vi gillar ju killens röst. Försiktigt positiva.

Oh My God!
Artist: The Moniker
Upphovsmän: Daniel Karlsson

Schlagerprofilernas kommentar: Behövde vi verkligen ännu en låt som heter Oh My God i årets tävling? Och behövde vi skaka liv i ännu en gammal Idol? Tydligen. Hoppas låten är grym för vi har lite svårt för Daniels image (The Moniker? But why?) som doftar lite självgod på håll... Vi är dock villiga att motvebisas om killens storhet, trots att vi kanske hellre sett någon av de där två coola brudarna som slog honom i den där andra lite mindre musiktävlingen för några år sedan...

Seven Days And Seven Nights
Artist: Brolle
Upphovsmän: Brolle

Schlagerprofilernas kommentar: Klart Brolle ska vara med i Melodifestivalen. Det har vi sagt länge. är vi stora Brolle-fans? Nope. Men att ha Ladies Night och Diggiloo-turnén på CVt och inte MF är liksom lite att börja i fel ände...


Här har ni vår Spotifylista med några låtar från varje artist som presenterats hittills för tävlingen nästa år. Den kommer fyllas på efter hand.

21 november 2010

Ni får artisterna hos oss FÖRST!

Om ni inte redan lagt till "Schlagerprofil" på er Twitter så får ni göra det nu. Från klockan 10 imorgon så livetwittrar MrR artist efter artist så som de presenteras. Och vi lovar att MrR är snabbare med tummen än alla de andra schlagersajterna tillsammans. I morrn kör vi!

19 november 2010

En källa som inte borde g(n)älla?

Tobbe, we love you, men vad är det för jädra "källa med insyn" som skramlats fram i dagens Aftonbladet?
Det är en allmän uppfattning i branschen att tävlingen är på väg åt fel håll. Med alla dueller så har det bara blivit jippo, säger källan.
Är det så trovärdigt med en källa som drar upp duellerna? Som var ett inslag i FÖRRFÖRRA festivalen.

Diggiloo, diggiley med varenda schlagertjej!

Årets Diggiloo-uppställning har börjat läcka ut, och den ska tydligen kompletteras med ett eller två namn. MEN. Jag tror jag måste se den har Lasse Holm-styrda schlagerpaloozan i sommar. Linda! Charlotte! Jessica! Alla stora schlagerbrudfavoriter är med.

18 november 2010

Luleå & Göteborgs startfält presenteras på måndag!

Nu är det officiellt: Nu på måndag presenteras de tävlande artisterna i Luleå och Göteborg. Mellan 10.00-11.30 får vi journalister träffa de tävlande artisterna och intervjua dem. Eftersom twittermästaren MrK lämnat landet är det MrR som realtidstwittrar fram artisterna så fort de presenteras. Så håll koll på Schlagerprofilernas twitter på måndag vid 10-tiden för det är DÄR ni får all info snabbast!
Givetvis blir det även mer i både blogg och på qx.se om artisterna.
Håll utkik!

17 november 2010

We´ll be forever Rickard & Marie..na na na na na...

Marie Serneholt leder alltså Melodifestivalen 2011 tillsammans med SVT-profilen Rickard Olsson. Schlagerprofilerna tycker att duon känns riktigt bra och ser nu ännu mer fram emot veckorna i vinter med Marie, som vi sedan tidigare vet är en skoj brud. Marie är den minst erfarna av programledarna men har ju suttit i SVT:s ESC-panel två gånger, lett SVT:s Nationaldagsfirande och tävlade som ni vet med Disconnect Me 2009.
I år presenterar hon dessutom sin forna A-Teenskollega Sara Lumholdt som är klar för tävlan med låten Enemy.
Richard Olsson känns som ett tryggt och bra SVT-namn, och även om folk säkert lär burra om att det känns "safe" och trist, så tycker vi att ni ska ge Rille O en chans. Han har stor tv-erfarenhet, drar sig inte för att sticka ut hakan (minns hans diss av Anna Wahlgrens barnuppfostran i Vem vet mest?), och kommer att funka utmärkt i Mellon.
Summan av kardemumman: We like.

Fast roligast är det här stycket i pressmeddelandet från SVT:
"...Dessutom väntar flera överraskningsmoment längs vägen, bland annat får programledarna besök av en hemlig gäst varje vecka."
Kan vi gissa att en av dessa gäster börjar på "M" och slutar på "aries sambo"?

...och folk gillar´t!

Den neggotsunami som brukar överskölja allt som har med Melodifestivalsnyheter att göra inträffade lustigt nog inte när Marie & Rickard presenterades. Ett övervägande positiv omdöme fick duon av läsarna på aftonbladet.se.
Well thats a first!

11 november 2010

Årets Absolute Hits från MF & ESC: Bara 7 låtar platsar!

Ingen har väl undgått att vi närmar oss den tiden på året då 2010 ska sammanställas, utvärderas och rannsakas, och först ut är Absolute-seriens 2010-samling, en samling vi uppmärksammat tidigare här i bloggen.

Förra året platsade sju hits från MF (La Voix, Snälla, Snälla, Baby Goodbye, Hope & Glory, Stay the Night, Moving On och 1000 Miles) på skivan, plus tre låtar från ESC (Fairytale, Is it True och Always).

I år platsar sex låtar från Melodifestivalen och endast en från ESC (vinnarbidraget med Lena). De bidrag som fått äran att representera MF 2010 är This Is My Life, Keep on Walking, Manboy, You're Out of My Life, Kom och Unstoppable (The Return Of Natalie).

Detta betyder att antalet låtar totalt och förhållandet mellan MF/ESC är exakt detsamma som 2008, då Hero, Empty Room, Lay Your Love On Me, Hur svårt kan det va?, That is Where I´ll Go och I lågornas sken kramades tillsammans med Maria Haukaas Storengs Hold On Be Strong. Lite märkligt kanske då 2008 kändes som ett starkt MF-år och ett svagt ESC-år, medan känslan 2010 väl var den omvända för de flesta av oss?

Rekordåret för MF-bidrag är dock fortfarande 2007 då hela åtta låtar från festivalen ansågs vara av Årets Hits-kaliber. 2006, 2005, 2004 och 2002 var dock bara fyra schlagerlåtar med på samma samling, medan 2003 hade samma ratio som i år.

09 november 2010

Webbjokern lockade...publik.

62 000.
Så många tittare hade webbjokerfinalen i SVT24 igår kväll.

För att ni ska få perspektiv på hur många det är kan vi säga att det var ungefär lika många som totalt röstade på Linda Pritchard i årets delfinal i Örnsköldsvik...

Eftersom det inte finns något officiellt mätverktyg för webbtittare har vi ingen aning om hur många som valde att titta nätledes, men vi gissar att det inte var alltför många som såg den taffligt producerade lågbudgethistorien.

Men trots att både omslagspappret och snöret var urfult så var ju innehållet ändå rätt fint. Så vi vill såklart ge en liten schlagerapplåd till vår Melodifestivalsturnéfavorit Hence Von Zweigbergk som med humor lotsade oss igenom sändningen. Och ett program där Måns dyker upp kan aldrig bli riktigt dåligt. Och rätt låtar gick trots allt vidare.

08 november 2010

Låt 16 och 17 är klara för MF2011

Så har då webbjokerfinalen gått av stapeln, och det blev en ganska gulligt, fnissig lågbudgethistoria direktsänd från Golden Hits i Stockholm (passande nog kanske, då deras scen kanske egentligen ligger mera inom räckhåll för de flesta webjokerkandidaterna än Melodifestivalens dito), rejält doftandes av det tidiga nittiotalets tävlingar.

Varför SVT väljer att låta sitt stora flaggskepp Melodifestivalen få en liten jolle som snarare är en bambuflotte med stora hål än en smidig motorbåt är en fråga som förblir obesvarad, men bäst av allt var i alla fall att helt rätt bidrag gick vidare.

Först lite om de som misslyckades: Det där after beach-bandet hoppas vi att vi slipper se nyktra utan solbränna och en rejäl mohito i handen i fortsättning och den blekingska strandreggaen orkar jag inte ens kommentera. Engla gjorde däremot riktigt bra ifrån sig, men eftersom rösterna inte nollställts var nog vägen till toppen hyfsat omöjlig att nå trots en svängig låt och ett dansnummer som hämtat ur Livet är en Schlager...

I stället får vi alltså Julia Alvgards pop-RnB Better or Worse i festivalen, en låt som varit en favorit sedan första gången vi hörde den. Vi tror kanske inte att Julia kommer hamna i toppstriden i en normal delfinal, men hon kommer absolut inte att göra bort sig och låten har med en uppfräschad produktion alla chanser att bli spelad på flera dansgolv än schlagergolven. Vi vill ha den i iPoden NU!

Jonas Matssons Jason Mraz-dänga On My Own vill vi dock höja ett varningens finger för redan nu. En snygg (Armarna! Wow!) "vanlig" kille som sjunger bra och spelar gitarr i en genre som vi faktiskt (konstigt nog) inte haft så mycket i Melodifestivalen kan bli Anna Bergendahl-farligt om det träffar rätt, och även om han inte skulle gå så långt som till vinst så tror vi nog ändå Jonas är den webbjoker hittills som har den där "Marie Lindberg-potentialen" som SVT hela tiden snackat om när de lanserat konceptet.

Vi tror ett gäng skivbolag redan uppvaktat årets webbjokrar (enligt vissa uppgifter har det ju legat röstande skivbolag bakom flera av bidragen hela tiden, men vem orkar bry sig nu när två bra låtar med bra artister hamnade i tävlingen) och säger grattis till Jonas och Julia.

Vi lär få anledning att återkomma till dem när vi träffar dem någonstans i Sverige på en delfinal i vinter!

Hälften av SVTs Melodifestivalbidrag 2011 är klara

Så kom då tillslut den officiella bekräftelsen på Expressens nyhet från igår. Elisabeth Andreassen är med i Melodifestivalen 2011, och därmed vet vi nu 15 av de 30 bidrag SVT väljer ut 8antingen genom jury eller själva). Ikväll får vi ju dessutom veta ytterligare två när webjokertävlingen avgörs. Men tillbaka till Bettan.Vaken i en dröm
Artist: Elisabeth Andreassen
Upphovsmän: Lars "Dille" Diedricson, Calle Kindbom, Kristian Wejshag

Schlagerprofilernas kommentar: MrK talar kanske bara för sig själv just nu, men det är något jag inte riktigt kan sätta fingret på som jag gillar med Bettans comeback. Hon känns kanske inte som ett Tysklandshopp, men som "återvändande schlager-tant" (ett mycket positivt epitet hos oss) är Elisabeth Andreasson ett kul namn (jag kan räkna upp en hel hop sådana som jag gärna slipper se i festivalen fler gånger, men Bettan är inte ett av dem) som ju har dessutom har ett gäng fina placeringar både i MF och ESC - hon är den kvinna som deltagit flest gånger i ESC, by the way. hela fyra gånger - bakom sig. Det här blir nog bra. Speciellt som det ryktas på vissa forum om en ballad, då vi alltid tyckt att I Evighet varit en av Bettans bästa stunder. Skulle detta nu visa sig vara fel, har vi inget direkt emot Vem E De Du Vill Ha-schlagers heller för den delen.

Vad gäller låtskrivarna finns väl kanske inte så mycket att tillägga. Kristian Wejshag debuterade som låtskrivare ifjol och tog sig till final med Jessicas I Did It for Love, och Lars "Take Me to Your Heaven"/"Dille","Trampa-på-Dana-så-hon-välter" Diedricson och Calle "Give Me Your Love" Kindbom känns såklart som basic schlagerkunskap att ha koll på. Välkomna tillbaka. Alla fyra.


Här har ni vår Spotifylista med några låtar från varje artist som presenterats hittills för tävlingen nästa år. Den kommer fyllas på efter hand.

05 november 2010

Webjokerfinalisterna

Så har vi då fått fram fem webbjokerfinalister, och trots all blogguppståndelse om simkorts-palooza och mer eller mindre anonyma kommentarer om fusk lite här och var (där vi tycker Björn "en ögonläkare kan köpa ganska många SIM-kort" Hasselquists erkännande i Expressen om att Marcos Ubeda proddat hans låt känns som det mest uppenbara), så har vi tre av våra favoriter med i finalfältet, bland annat den låt som varit vår storfavorit genom hela tävlingen (jo, vi hade guilty pleasures men det är inte riktigt samma sak).

Så nu, för att säga det kort, vill Schlagerprofilerna definitiv se Julia Alvgard och Better or Worse i Melodifestivalen 2011.

Det finns inga ursäkter för något annat! Julia ligger dessutom bara trea just nu, och rösterna från kvalet hänger kvar på måndag, så hon lär behöva en extra push! Då fungerar dock bara att ringa och inte att sms:a på bidragen.Som andra låt ser vi helst Jonas Matssons Jason Mraz-poppiga On My Own.Som reserv har vi den tidigare storfavoriten Don't Stop med Engla.Däremot har vi fortfarande inte mycket till övers för mellanmjölks-reaggen i I Wanna Be with You eller GylleneTider-afterbeachtributebandet Billys Jimmy Jansson-pop, men vi är samtidigt inte dummare än att vi fattar att de båda representerar genres som är ganska stora ute i buskarna.

Sammanfattningsvis så blev ju finalen på måndag rätt bra ändå. Ingen av låtarna är superfloppar, alla kommer gå att göra något hyfsat vettigt av come February, och får vi som sagt Julia och Jonas i till final så kommer Schlagerprofilerna nog göra minivågen till slut ändå.

Här är SVTs pressmedelande, som också innehåller uppgifter om programledare och startordningen i programmet direkt från Golden Hits i Stockholm 21.00 på måndag:

Nu är det klart vilka fem webbjokrar som tävlar i Webbjokerfinalen på måndag. Då avgörs, i direktsändning i SVT24 och på svt.se, vilka två bidrag som får vara med och tävla i Melodifestivalen 2011. Det är tittarnas uppgift att rösta fram sina två favoriter. Programledare är Henric von Zweigbergk (Not från Schlagerprofilerna: We LOVE Henke!), som tidigare skymtat förbi som studioman framför tv-kamerorna.

De fem finalisterna i startordning:

1. Tusen nätter
Tel: 099-206 01, sms:a 293 till 72211
Upphovsman: Daniel Wollbratt
Artist: Billy

2. Better or Worse
Tel: 099-206 02, sms:a 118 till 72211
Upphovsman: Manne Hjelm, Ola Holstad, Joar Lenz
Artist: Julia Alvgard

3. I Wanna Be With You
Tel: 099-206 03, sms:a 185 till 72211
Upphovsman: Dennis Andersson & Anton Dahlrot
Artist: Anton & Dejo

4. Don´t Stop
Tel: 099-206 04, sms:a 142 till 72211
Upphovsman: Sargon Jakob
Artist: Engla

5. On My Own
Tel: 099-206 05, sms:a 240 till 72211
Upphovsman: Peter Autio, Sari Autio Olsson
Artist: Jonas Matsson

03 november 2010

Och så ännu ett bidrag klart till Melodifestivalen 2011

Förvirringen i schlagerland verkar total just nu. I morse skrev sajten Poplight att Christer Björkman avslöjat för dem att "nu dröjer det innan nästa artist till Melodifestivalen 2011 avslöjas" - för en stund sedan bekräftade SVT MF2011s fjortonde artist.Leaving Home
Artist: Nicke Borg
Upphovsmän: Fredrik Thomander, Gary Wikström och Jojo Borg Larsson

Schlagerprofilerna kommentar: Att rocken ska vara representerad i Melodifestivalen är såklart lika självklart som att schlagern och dansbandsgenrerna skall vara det, och vi är alltid försiktigt positiva till när det är "riktiga" namn bakom bidrag, och inte bara after ski-band med hårdrocksvilja. Därmed inte sagt att vi kommer älska låten, vi kanske till och med kommer hata den innerligt när den slår ut några schlagerfavoriter i sin väg mot den final där bra rockbidrag alltid hamnar, men bra namn är alltid bra TV och bra för festivalen. Och det gillar vi.

För Backyard Babies sångare och gitarrist är ju självklart ett bra namn (och med Dregens fruga Pernilla Andersson redan bekräftad som artist har vi nästan hela bandet i en deltävling om vi har tur), och låtskrivaren Fredrik Thomander har ju skrivit låtar på Agnes två första skivor och på A-Teens Pop 'til You Drop!-skiva, vilket väl får ses som en större merit för oss Schlagerprofiler än Gary Wikströms medverkan i Treat och Electric Boys och Nickes fruga.

Nu har vi alltså fjorton bidrag klara i MF 2011. De andra kan ni läsa om HÄR, HÄR och HÄR.

Här har ni vår Spotifylista med några låtar från varje artist som presenterats hittills för tävlingen nästa år. Den kommer fyllas på efter hand.

Tillägg: Som MrA påpekade i en kommentar till inlägget beskriver Nick sin låt som en klassisk ballad i tidningarna idag. Intressant. Och lite oväntat, eller? Kan vi hoppas på något med lite mera lyft i än hos Pain of Salvation ifjol?

02 november 2010

Även Måns ställer fram staken...Malena och Sarah är redan på gång med sina julplattor. Och nu kastar sig även en tredje Schlagerprofilernafavorit in i leken, nämligen Mr Måns! På "Christmas with Friends" sjunger årets "Most F**kable" så vitt skilda jullåtar som All I Want For Christmas (med Pauline), Winter Wonderland, Jag drömmer om en jul hemma och Tomten jag vill ha en riktig jul. Måns har även skrivit en egen låt, Vit som en snö, som han sjunger med nästa års schlagerdeltagare Pernilla Andersson. Dessutom medverkar Björn "Michelangelo" Skifs på skivan i duetten I Pray On Christmas.

Plattan är ett Childhood-samarbete med ICA och kommer därmed att säljas till alla ICA-kortsmedlemmar för det fantastiska priset 89 kronor.

Klart vi införskaffar den, även om vi är lite besvikna att vi inte fick höra Måns sjunga småporriga jullåten Santa Baby. 2010 års Most F**kable hade gjort en version som slagit både Kylie och Madonna på fingrarna.

Våra webbjokerfavoriter: Del 5 On My Own

Den pendlar mellan första och andra plats i tävlingen, och vi blir lika glada varje gång den slår den där fåniga Jimmy Jansson-popen Tusen nätter. Klart att vi slår ett slag för snygga Jonas Matsson och hans lilla pärla On My Own.

Varför ska man rösta på dig i webbjokern?
- För att det inte är första gången jag står på scen, jag startade mitt första band när jag var 10 år.
Så jag vet att jag kommer att göra ett säkert och bra framträdande.
Och sen tycker jag att låten håller, att den är tillräckligt stark för att matcha den övriga konkurrensen i Melodifestivalen.

Varifrån kom inspirationen till låten?
- Låten är skriven av Peter Autio och hans mamma, Sari Autio Olsson, och jag vet att hans mål med låten var att göra en somrig pophit. Jag tycker verkligen att han lyckades. Tillsammans med Peter tog vi fram det rätta soundet och den slutgiltliga mixen.

Vissa jämför låten med Jason Mraz Im Yours, håller du med?
- Ja, det förstår jag att de gör, det var ju Peters mål. Jag lyssnar även mycket från den sortens musik (amerikansk västkust) och inspireras mycket av det när jag själv skriver melodier och låtar, och jag har spenderat en hel del tid där.

Vilken artist är din förebild/idol?
- Jag har stor respekt för folk som är riktigt duktiga på det dem gör, så jag har ingen specifik idol. Det kan vara allt ifrån min duktiga kompgitarrist till stjärnor som Gavin DeGraw och Johnny Cash.

Vilken är världens bästa Melodifestivalslåt?
- Jag diggade "Fly on the wings of love" när den kom! Annars gillar jag Salem al Fakirs låt, "Keep on walking" från förra året.Så, in med On My Own i finalen! SMS:a 240 till 72211 3,60 kr/sms

01 november 2010

Ännu ett bidrag klart till Melodifestivalen 2011

Aftonbladet avslöjade tidigare i dag att Babsan var aktuell för Melodifestivalen 2011, och nu bekräftar SVT detta på den officiella Melodifestivalsajten. Efter först en hög med fyra och därefter en bunt på åtta bidrag får vi nu alltså ytterligare ett, vilket gör att vi nu definitivt vet 13 av 2011s 32 bidrag.Ge mig en spanjor
Artist: Babsan
Upphovsmän: Larry Forsberg, Sven-Inge Sjöberg, Lennart Wastesson

Schlagerprofilernas kommentar: Babsan/Lars-Åke Wilhelmssons har gjort en del schlagertastiska insatser genom åren (medverkat i Livet är en Schlager-filmen, sjungit och turnérat med After Dark, varit värdinna i över ett decennium för gayklubben Patricia med sitt schlagergolv, publikuppvärmare till MF08 etc etc) men detta kröns alltså 2011 med ett solonummer i Melodifestivalen! "Buskisdragshowen" verkar alltså vara tillbaka i festivalen (åtminstone av titeln att döma, och av Aftonbladets artikel) och görs det lika snyggt som i Åh När Ni… och som i La Dolce Vita är vi alltid, alltid ombord. Nej, vi ska kanske inte skicka det till Tyskland – men oj vad vi saknat sådant i festivalen och Globen!

Männen bakom låten, Larry Forsberg, Sven-Inge Sjöberg och Lennart Wastesson, är ju inte direkt okända i MF-sammanhang heller; de är ju huvudleverantörer av buskisglada bidrag som Brandsta City Släckers Kom och Ta Mig och After Darks La Dolce Vita. Nu var det ett tag sedan de var med, men Schlagerprofilerna hälsar dem varmt välkomna tillbaka.

Våra webbjokerfavoriter: Del 4 Get Out

Yes, en av de dåliga låtarna är ute och vår guilty pleasure-favorit Lovar & svär är kvar. Men det är en del skit kvar, så vi fortsätter slå ett slag för de webbjokerbidrag vi gillar.

Ett av dessa är poptrallen Get Out. Här kommer vår miniintervju med Fredrik i popduon Fredrik & Magnus.
Varför ska man rösta på er i webbjokern?
- I vår allra djupaste objektivitet anser vi att vi har den bästa låten. Det borde andra också inse.

Varifrån kom inspirationen till låten?
- Först gjorde vi en låt som lät ganska lik vårt bidrag förra året, Happy Thoughts. Sedan insåg vi att vi var tvungna att spica till den lite och gjorde om trumkompet till att låta mer som ett tåg. Lite Get back/ Från och med du/ Här kommer alla känslorna-stuk. Vi hörde om någon som tycker vi borde diskas för att den är för lik Oskar Linnros"Från och med du”, men det säger mer om hans/hennes musikaliska öron än våra.

Vilken artist är er förebild/idol?
- Beatles, Salem Al Fakir, Frank Sinatra, Prince

Vilken är världens bästa Melodifestivalslåt?
- Satellit med Ted Gärdestad eller Judy min vän med Tommy Körberg.

Vilken annan artist skulle ni gärna se i 2011 års Melodifestival?
- Hello Saferide.

Vilken annan låt som varit med i Melodifestivalen skulle ni kunna tänka dig att ha tävlat med?
- The worrying kind med The Ark


Så, rösta på Get Out! SMS:a 162 till 72211 (3,60 kr/sms)